Acasa Grădină Hortensia. Îngrijire, sfaturi și soluții pentru flori spectaculoase

Hortensia. Îngrijire, sfaturi și soluții pentru flori spectaculoase

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 909 vizualizari 22 minute timp estimat

Hortensia, numită și planta cameleon, este un arbust decorativ, peren, care poate fi și o spectaculoasă plantă de apartament. Capacitatea excepțională a plantei de a-și schimba culoare florilor, este influențată de pH-ul solului. Plante ornamentale extrem de populare, cunoscute pentru florile lor mari și bogate în petale, cuprinde aproximativ 70-75 de specii de plante cu flori din familia Hydrangeaceae. Denumite ştiinţific Hydrangea din grecescul hydros, care înseamnă apă, ca dovadă a apetitului lor exagerat pentru apă. Sunt originare din Asia și America de Nord, dar s-au aclimatizat foarte bine la clima europeană, mai ales în partea de sud.

  • Culoarea florilor de hortensie
  • Apă cu oțet pentru hortensii
  • Tipuri de hortensii
  • Îngrijirea hortensiilor. Plantare, sol, lumină, apă
  • Tăierea hortensiilor
  • Hortensia îngrijire în ghiveci
  • De ce nu înflorește hortensia?
  • Bolile hortensiei

Culoarea florilor de hortensie

Hortensiile indică bine tipul de sol: o predominanţă a florilor roz arată un sol alcalin, în timp de florile albastre înseamnă sol acid. Florile de hortensie pot fi albe, roz, albastre, mov sau roșii, în funcție de specie și de aciditatea solului în care sunt cultivate. Foarte interesant şi rar în lumea plantelor este faptul că hortensia îşi poate schimba nuanţele florilor atunci când este mutată dintr-un loc în altul sau când i se administrează anumite substanţe. 

Este bine să știi ca, totuși, hortensiile cu flori albe reacţionează rareori la aciditatea solului, și nu-și schimbă foarte ușor culoarea. Cele care sunt mai ușor de transformat din roz în albastru sunt hortensiile roz. Nici cele albastre nu translatează rapid și nici ușor spre roz, dar se vor decolora dacă solul pierde din aciditate.  

Schimbarea de culoare este posibilă modificând pH-ul solului. Pentru florile albastre, pH-ul trebuie să fie în jur de 4-4,5, iar pentru cele roz și roșii, pH-ul optim este între 5 și 5,6.

 Plantele cultivate în soluri acide vor avea flori cu nuanță albăstruie, albastru sau mov, în timp ce tufele aflate pe soluri mai alcaline produc flori roz. Un sol foarte alcalin va genera flori cu nuanță intensă de roz sau chiar violet ori roșu. 

În general nu este recomandat să încerci să modifici pH solului, pentru ce este foarte dificil de realizat acest lucru, dar poți planta mai multe tufe de hortensie, eventual unele lângă altele și în funcție de unele adaosuri la rădăcină poți obține nuanțe ușor variate ale florilor. 

Adăugarea de substanțe precum sulfatul de aluminiu sau sulfatul de fier poate ajuta la modificarea culorii florilor. 

hortensii

Apă cu oțet pentru hortensii

Oțetul, care are un ph acid, poate ajuta la creșterea acidității solului atunci când este adăugat în apa folosită la udări. Totuși, este important să folosești apa cu oțet pentru hortensii cu mare atenție și să nu exagerezi cu aciditatea solului. Modificarea bruscă și drastică a pH-ului solului poate fi dăunătoare pentru plante și poate perturba echilibrul nutrițional al solului. De asemenea, efectul apei cu oțet poate să nu fie permanent, deci tratamentul  va trebui aplicat periodic. 

Dacă decizi să folosești această metodă, amestecă aproximativ o lingură de oțet la un litru de apă și udă hortensiile cu această soluție. Nu folosi mai mult oțet, alege un produs natural (nu soluții de acid acetic) și începe tratamentul îndată ce planta intră în vegetație.

Soluții mai blânde, dar cu rezultate mai puțin rapide sunt: 

  • scoarță de copac sau rumeguș, ace de pin, coji de fructe, zaț de cafea, coajă de portocală, pentru a amplifica nuanța albastră; 
  • var, pudră de calcar, coji de ouă pisate, resturi de cărămidă, pentru a intensifica nuanța de roz. 

Tipuri de hortensii

Există mai multe tipuri de hortensii, cele mai comune sunt:

  • Hortensii cu flori mari (Hydrangea macrophylla): sunt cele mai populare și includ subtipuri precum hortensiile glob sau farfurie. Au inflorescențe mari, rotunde sau sferice, care își păstrează forma compactă și densă. Aceste flori pot varia în culori, inclusiv albastru, roz, mov și alb. Cele „felinar” se remarcă prin flori dispuse sub formă de con. Inflorescențele au o formă alungită și sunt de obicei alcătuite din flori mai mici. Varianta „farfurie” este un subtip de hortensie are inflorescența largă, cu florile la același nivel. 
  • Hortensii cu flori mici (Hydrangea serrata): produc flori mai mici și deseori sunt mai rezistente la îngheț decât cele cu flori mari.
  • Hortensii arborescente (Hydrangea paniculata): se disting prin flori albe în formă de con și pot ajunge la dimensiuni mari în formă de arbust sau copac mic.
  • Hortensii cu frunze de stejar (Hydrangea quercifolia): au frunze mari și lobate, similare cu cele ale stejarului, și produc flori albe sau roz pe tulpini lungi.

Îngrijirea hortensiilor. Plantare, sol, lumină, apă

Hortensia este una dintre puţinele plante cu flori mari, intens colorate, care creşte bine în locurile umbrite – de fapt iubeşte umbra, salvând cu frumuseţea lor acele locuri întunecoase dintre case sau de sub copacii cu frunziş des.

Ca amplasare, hortensia preferă un loc umbrit, ferit de curenţii de aer, sub un arbore sau aproape de o clădire. Dacă are aceste condiții poate deveni spectaculoasă și poate creşte de la 1 m la 3 m şi chiar mai mult, în funcţie de specie. 

Plante lemnoase, hortensiile trebuie să aibă un sol destul de umed, dar bine drenat. Are nevoie de apă multă, dar se udă numai seara și dimineața înainte de răsărit. Hortensiile au nevoie de compost bine descompus, pus direct la rădăcină, anual, la începutul perioadei de vegetație pentru a hrăni rădăcina. Hortensiile preferă soluri bogate în substanțe nutritive și bine drenate. 

În general, sunt plante rezistente, dar pot fi afectate de îngheț sau de temperaturi extreme. Hortensia rezistă foarte bine iarna în grădină, nu are nevoie decât de o protecție minimă, dacă este foarte frig; în rest, e suficient stratul de zăpadă. 

Pot fi înmulțite, cel mai bine, prin butași de hortensie. Dar se pot înmulți și prin divizare sau semințe.  Această din urmă variantă este cea mai dificilă. Metoda cea mai comună este propagarea prin butași, care implică luarea de tăieturi de lemn din plante mature și înrădăcinarea lor în sol sau în medii de creștere speciale.

Când se planteaza hortensia în grădină

Ideal, plantarea se face primăvara, în martie, dar poți planta hortensii și toamna – la finalul lui septembrie și în octombrie. Regula principală este ca înainte de plantarea butașului sau a balotului care conține rădăcina să-l ții în apă pentru 30–60 de minute și să-l uzi abundent după plantare. Udarea trebuie repetată zilele următoare. Totuși nu lăsa apa să băltească. Vor fi suficiente 2-3 udări pe săptămână, imediat după plantare, pentru circa 2-4 săptămâni. Procesul acesta este foarte important pentru prinderea plantei și formarea unor rădăcini solide care să permită plantei să treacă peste iarnă. Udările se opresc dacă temperaturile scad sub 5 grade. 

Hortensia se poate planta și vara, caz în care trebuie udată la lef ca orice altă plantă adultă.  

Când se plantează hortensia din ghiveci în grădină

Plantarea hortensiei din ghiveci în grădină se poate face în general primăvara și toamna.

Plantarea în primăvară oferă plantei timp suficient pentru a se adapta și a-și forma rădăcini puternice înainte de perioada caldă. Evită să transfaltezi hortensia din ghiveci în grădină prea devreme, înainte ca pericolul de îngheț să treacă complet, pentru a evita deteriorarea.

Mutarea din ghiveci în grădină toamna permite rădăcinilor să se stabilească bine înainte de iarna. 

Tăierea hortensiilor

Tăierea corectă a hortensiilor poate influența semnificativ înflorirea lor. Ca să înflorească bine, hortensia are nevoie de tăiere regulată. Este important să înlături tulpinile bătrâne care s-ar acumula altfel. 

Unele specii de hortensii înfloresc pe lemn vechi, în timp ce altele pe lemn nou. Este important să știi ce tip de hortensie aveți și să tăiați în consecință, de obicei, după înflorirea lor. Tăierea hortensiilor poate avea loc atât primăvara, cât și toamna. Primăvara este timpul pentru tunderea drastică și formarea tufelor. Tăierea hortensiei toamna poate fi mai blândă. Este important să subțiezi tufele și să elimini lăstarii bolnavi și uscați, cu creștere necorespunzătoare. 

Tăierea de primăvară 

Tăierea hortensiei primăvara este cea mai importantă și va influența producția de flori

se face după ce apar lăstarii noi. Înflorește și netaiată, dar face flori mai puțin mari. Hortensiile au tendința să devină lemnoase și supraaglomerate când îmbătrânesc, cu o mulțime de tulpini subțiri, slabe, răzlețe, care fac tot mai puține flori, dacă tăierea de întreținere a fost neglijată. Această situație poate fi remediată cu tăiere severă, deși se pot pierde florile din sezonul următor. 

Hortensiile comune, hortensiile de catifea și hortensiile-farfurie își formează mugurii inflorescențelor pentru anul următor încă din toamnă. În cazul acestor soiuri de hortensie primăvara se taie doar lăstarii înghețați și inflorescențele vechi.

Primăvara se taie soiurile care înfloresc pe nouă creştere, tăind fiecare tulpină cu o treime, până la o pereche de muguri puternici, sănătoşi, aşa încât să aveţi o bună înflorire mai târziu, în cursul anului. Iarna târziu sau primăvara devreme, taie tulpinile bătrâne, putrede, până la 10-15 cm de la sol și orice tulpină subțire, slabă ca să se poată dezvolta noii lăstari.

Tăierea florilor uscate la hortensie

Florile uscate se taie. Tăierea lor se face imediat sub inflorescență și numai atunci când acesta s-a uscat complet. De fapt, vei observa ca tija devine moale, iar inflorescenta epuizată este orientată în jos.

Îndepărtează florile uscate din primul val de flori, dar lasa-le netăiate pe ultimele, cele de la finalul perioadei de vegetație ( de la finele lui august septembrie). Le vei elimina primăvara următoare, la tăierile de primăvară.  

hortensia in ghiveci

Hortensia îngrijire în ghiveci

Îngrijirea hortensiilor în ghiveci este soluția pentru cei care nu le pot avea în grădină. În ghiveci post sta în balcon, pe terasă sau chiar în casă, în interior. Este important să alegi soiul potrivit.  Pentru Hydrangea macrophylla, cea mai comună hortensie în ghiveci, este important să o adaptați la ciclurile de zi și noapte. Dacă planta este expusă la o temperatură constantă, așa cum este în interior, este posibil să nu înflorească. În cazul balconelor închise, este recomandat să mențineți fereastra deschisă pentru a permite schimbările de temperatură.

Cea mai dificilă perioadă pentru hortensia în ghiveci este iarna. Pentru a declanșa înflorirea ulterioară, planta trebuie să treacă printr-o perioadă de frig timp de cel puțin 3 luni, la temperaturi de aproximativ 2 până la 8 grade Celsius. Acest lucru poate fi realizat pe un balcon, într-un garaj sau într-un hol pe scara blocului.

Lumina joacă un rol crucial în dezvoltarea hortensiei. Soarele direct poate fi dăunător, așa că este recomandat să o protejați de acesta. Un substrat bine drenat și acid este esențial pentru hortensia în ghiveci. Udarea trebuie să fie constantă, iar ghiveciul trebuie să aibă găuri mari de scurgere. Se evită stagnarea apei la nivelul rădăcinilor. În perioada de la primăvară până toamnă, fertilizează planta de două ori pe lună pentru a-i asigura nutrienții necesari pentru înflorire.

hortensia

De ce nu înflorește hortensia?

Sunt mai multe cauze pentru care hortensia nu înflorește sau face flori puține, cu inflorescența rară. Cele mai frecvente motive sunt: 

Fertilizarea în exces cu azot, caz în care reduci sau elimini fertilizatorul. Fertilizatorii cu azot stimulează foliația (frunzele) în detrimentul florilor. Semnul că aceasta este problema este frunzișul foarte des, bogat și frunzele mari groase. 

Planta este atacată de o ciupercă. Simptome sunt petele mici, albe, cu aspect prăfuit, pe lăstarii tineri, muguri, boboci. Tratarea plantei cu fungicide, asigurarea unui regim hidric corespunzător rezolvă problema, dar producția de flori din sezon poate fi compromisă. 

Hortensia este atacată de acarieni fitofagi. Semnele sunt frunzele îngălbenite, iar pe dos apar pânze fine de păianjen. Remediu este utilizarea unui insecticid. 

Produce puține flori. Probabil planta a suferit pe parcursul iernii (ger, ger uscat sau precipitații abundente și apa a băltit). În principiu nu ai ce face. Vei fertiliza planta și o vei proteja iarna următoare, preventiv. Sezonul floral este oricum compromis, dar îți va revenii anul următor. 

Bolile hortensiei

Hortensiile sunt puţin pretenţioase dacă le este asigurat necesarul de apă şi sunt ferite de soarele direct. Dacă apar totuşi probleme, identifică simptomele și aplică remediul, eliminând cauza. 

  • Simptome: pe frunze apar pete maronii sau negre
  • Cauze: planta nu a fost udată corespunzător, este atacată de o ciupercă
  • Remediu: se diminuează cantitatea de apă, se udă în mod regulat
  • Simptome: frunzele sunt arse, prezintă pete maronii
  • Cauze:  dacă ploaia este urmată de soare puternic, unde au fost stropi de apă se va arde frunza
  • Remediu: se fereşte planta de soare direct prin plantarea sub o altă plantă mai viguroasă care îi ţine umbră.
  • Simptome: frunzele prezintă găuri pe margine şi în interior
  • Cauză: hortensia este atacată de insecte
  • Remediu: se aplică un insecticid, urmând instrucţiunile de pe ambalaj
  • Simptome: ciorchinele de flori nu mai sunt la fel de mari, fără vreun motiv evident
  • Cauze: nu aţi tăiat florile uscate înainte de iarnă
  • Remediu: în anul următor se vor face tăieri puternice pentru stimularea dezvoltării florilor
  • Simptome: ofilirea frunzelor şi a florilor
  • Cauză: insuficienţa apei în sol
  • Remediu: asigurarea necesarului de apă, mai ales în zilele însorite

Bine de știut! 

Minunata floare de grădină este o sursa de cianură naturală. Planta nu este fatală, dar dacă animalele de companie ar manca florile ar putea avea probleme serioase. O punem pe lista cu plante otrăvitoare pentru ca puțină prudența este mereu binevenită.

În concluzie, hortensiile sunt plante frumoase, versatile și ușor de îngrijit, care aduc un plus de culoare și eleganță în grădini și peisaje. Cu o îngrijire corespunzătoare, ele pot oferi o înflorire generoasă și spectaculoasă de-a lungul sezonului.

👉 Grădinăritul și senzaționalele beneficii pentru minte și trup

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro