Creativitatea este una dintre caracteristicile esențiale ale unui designer de interior, dar sunt câteva linii pe care profesioniștii le folosesc pentru a da un refresh binemeritat spațiului și pe care oricine le poate pune în practică, iar rezultatul face diferența. Iată câteva alegeri ieșite din comun, menite să aducă un plus de personalitate casei tale, dar care pot fi adaptate fiecărei tipologii de caracter.
Începe de sus
Privește în sus! Percepția generală a întregii încăperi depinde de tipul de tavan. Prin intermediul lui, definim liniile și frumusețea unei camere, iar odată cu aplicarea vopselei, ai posibilitatea de a umple spațiul cu lumină, de a ascunde imperfecțiuni și defecte, de a crea o atmosferă aparte. Spre exemplu, un tavan pictat în modele celeste, cu foița de aur sau pur și simplu aplicarea unei culori calde, în degrade, pot să scoată încăperea din anonimat. Acest gen de alegere nu este deloc costisitoare și vei crea un spațiu special, menit să îți sublinieze personalitatea și că complimenteze celelalte elemente din camera.
Gândește asimetric
Fii creativ atunci când te gândești la formă și funcționalitate. Poți optat pentru un spațiu asimetric, organic, care încurajează oaspeții să se plimbe prin cameră și să intre în conversație.
Obiectele asimetrice în design interior adaugă o notă de dinamism și originalitate în orice spațiu. Cu formele lor neconvenționale, aceste piese de mobilier sau decorațiuni atrag atenția și creează un contrast plăcut într-un decor simetric. Prin folosirea acestor obiecte, poți conferi un aer contemporan, evidențiind astfel unicitatea ta în amenajarea interioară.
Camuflează electrocasnicele cu ajutorul tapetului
Dacă electrocasnicele tale nu sunt în cea mai bună stare sau pur și simplu îți dorești să aduci o schimbare în casa ta, poți apela la tapetul autoadeziv. Alege culori sau printuri de tapet în concordanță cu paleta cromatică din spațiul în care se află electrocasnicele și oferă un upgrade binemeritat camerei.
Fără fereastră? Folosește oglinzi!
Într-o cameră fără ferestre poți combina două oglinzi pentru a simula o fereastră. Această conferă luminozitate spațiului și îl face să pară mai mare.
În plus, pentru un efect de spațiu extins, puteți monta panourile de oglinzi pe pereți. Această alegere este recomandată pentru un hol închis sau pentru o cameră mică. Atenție însă, e posibil ca plăcile mari de oglinzi să arăte prea comercial, deci poți încerca un model cu secțiuni în stilul tradițional francez.
Investește în antichități
Arta deosebită și antichitățile fabuloase devin mai prețioase odată cu trecerea timpului. Acestea dau o notă de rafinament spațiului și sunt investiții remarcabile, pe care le poți păstra o viață și chiar transmite următoarei generații.
Există soluții și pentru cei care nu sunt dispuși să investească în antichități, iar o opțiune ar fi să încorporați piese moștenite. De cele mai multe ori acestea devin obiecte de suflet, păstrând o parte din amintirea persoanei dragi care a dobândit-o.
Designerii de interior nu se feresc să combine decorațiuni atinse de patina timpului, cu cele moderne și să creeze, din acel melanj, un scenariu în care piesele se completează reciproc și care nu se demodează niciodată.
Adaugă personalitate încăperii, cu mobilierul din ratan
Ratanul este un element versatil, pretabil pentru diverse scenarii de decor, datorită texturii și versatilității sale, iar, în plus, aduce un aer cald și primitor, spațiului. Coșurile din ratan sunt atât de funcționale pentru depozitare, dar puteți încorpora în camera și canapele sau scaune din ratan, poate piese în stil colonial, ce combină structura țesută a fibrei, cu modele florale.
Aplică regula 50/150 pentru colorarea pereților
Pentru a obține o paletă de culori perfectă, amestecă o cantitate de vopsea cu 50% mai deschisă decât culoarea de bază și altă cantitate de vopsea, cu 150% mai închisă. Este o metodă sigură pentru a crea dungi pe un perete și de asemenea, reprezintă o modalitate dinamică de a utiliza culoarea.
Joacă-te cu textilele și texturile
Paie, iută, stuf, in, bumbac- toate acestea sunt materialele naturale, iar alegerea lor în tonuri neutre este întotdeauna sic. Specialiștii internaționali le-au denumit pe acestea „tricourile albe” ale designului interior, deoarece pot fi elemente foarte ușor de încorporat în diverse stiluri arhitecturale.
Aceste sfaturi, inspirate din alegerile designerilor cu experiență, pot să te ajute să aduci un plus de stil și personalitate casei tale. Cu puțină creativitate, poți transformă orice spațiu într-un mediu mai primitor, mai frumos și mai funcțional.