Acasa Idei practice Întreținerea prosoapelor de baie. Sfaturi și soluții

Întreținerea prosoapelor de baie. Sfaturi și soluții

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 428 vizualizari 19 minute timp estimat

Deși, în principiu, întreținerea prosoapelor nu este o filozofie, lectura acestui articol te va ajuta să o faci perfect. În plus, vei afla o serie de informații utile despre prosoape. Totul are scopul de a-ți oferi acel moment bun și plăcut pe care-l generează utilizarea unui prosop curat, pufos, absorbant și care să aibă un miros plăcut. 

  • Întreținerea prosoapelor de baie. 12 sfaturi geniale
  • Trucuri utile pentru întreținerea prosoapelor
  • Cum alegi prosoapele
  • Ce modele și tipuri de prosoape este bine să le eviți

Întreținerea prosoapelor de baie. 12 sfaturi geniale 

Un prosop curat, pufos, plăcut la atingere, colorat sau sclipitor de alb este detaliul care îmbogățește ritualul personal de îngrijire și aduce un plus de confort pe care îl merită fiecare dintre noi, astfel că este perfect justificat puțin efort pentru o întreținere corectă a lor. 

Învaţă cum speli corect prosoapele, cum le usuci şi cum trebuiesc împăturite. Aceste metode te vor ajuta să-ţi păstrezi prosoapele moi şi proaspete pe termen lung. Ceea ce trebuie spus, înainte de orice, este că întreținerea prosoapelor de baie nu este deloc, dar deloc complicată. 

Cum se spală prosoapele de baie

  1. Prima regulă este să speli prosoapele noi. Nu folosi niciodată pentru baie un prosop nou, înainte de a-l fi spălat. Prosoapele sunt manevrate de diferite persoane, sunt depozitate la grămadă şi pot fi murdare sau pot avea fel de fel de microbi.
  1. A doua regulă majoră este ca prosoapele se spală mereu separat de celelalte haine și mereu cu apă caldă. Ideal este ca aceasta să aibă minim 60 de grade, pentru a fi complet dezinfectate și a îndepărta toți microbii și fungii. Totuși nu putem face mereu asta, mai ales în cazul prosoapelor colorate. Prosoapele colorate trebuie să aibă o vopsea foarte stabilă, care să se păstreze în timp. Pentru prosoapele colorate este recomandată spălarea în apă la 30-40 de grade. 
  1. Pentru prosoapele albe folosește detergent cât mai simplu (cel de tipul săpun de Marsilia este ideal), adaugă o soluție pe bază de oxigen. Pentru prosoapele colorate înlocuiește soluțiile cu oxigen activ cu oțet alb. Acesta fixează culoarea și dă strălucire. 
  1. Un alt amănunt important pentru întreținerea corectă a prosoapelor este să le clătești bine. Alege un ciclu de spălare în două ape, cu o clătire repetată. Detergentul este necesar pentru curățarea prosoapelor, dar dacă nu sunt bine clătite acesta va îmbâcsi, în timp, fibra de bumbac a acestora. 
  1. Și viteza de stoarcere este importantă. Evită să folosești turația maximă. Ideală este o viteză de 1000 de rotații pe minut. Mașinile de spălat moderne pot fi setate astfel încât să corespundă tuturor nevoilor, printr-o simplă apăsare de buton. 
  1. În timpul spălării adaugă în mașină o minge de tenis nouă (chiar și două, dacă mașina este încărcată la capacitate maximă). Are rolul de a colecta scamele și firele de păr care ar putea fi prinse sau se pot desprinde din prosoape. 

Nu folosi balsam de rufe pentru întreținerea prosoapelor

  1. Nu folosi balsam de rufe pentru prosoape. Balsamul pentru țesături conține adesea uleiuri și ingrediente pe bază de petrol care împiedică absorbția bună a apei. În plus, acestea pot fi un factor iritant pentru pielea delicată sau sensibilă.  

Utilizat frecvent și la fiecare spălare, balsamul de rufe va distruge mult mai repede prosopul, în ciuda senzației de moliciune și a parfumului. Alternativa bună la balsam este oțetul alb. Proporția corectă este o cană de oțet alb la o încărcătură medie. 

Oțetul se pune în compartimentul pentru balsam de rufe al mașinii de spălat și are proprietatea de a îndepărta bacteriile, acarienii, sporii de mucegai. În ciuda ideii preconcepute legate de miros, oțetul lasă un parfum proaspăt, curat. Și, este bine de știut că oțetul este inamicul calcarului din apă, astfel că va curăța și cuva mașinii de spălat. 

Cum usuci prosoapele

  1. Scutură prosopul când îl scoţi din maşina de spălat.  În felul acesta i se îndreaptă perii. Mai mult, cele care au o bandă țesută, fără pluș, trebuie întinse temeinic, pentru ca prosopul să-și păstreze forma.  
  1. Prosoapele vor fi mai pufoase și se vor păstra în stare bună mult timp dacă vor fi uscate în aer liber. Evită uscarea lor direct în bătaia soarelui, dacă sunt colorate. Pe cele albe le poți usca direct în soare – este chiar recomandat! Înainte de a le întinde trebuie scuturate, dacă nu ai făcut asta când le-ai scos din mașina de spălat. Trage ușor de capete, în diagonală, pentru ca țesătura să fie bine întinsă. 
  1. Dacă folosești un uscător de rufe electric, așează prosoapele drept în tambur și nu-l încărca decât la jumătate din capacitate. Scutură prosoapele și înainte și dup ce le scoți din uscător. 
  1. Nu călca prosoapele pufoase, acest lucru le reduce calitatea de absorbţie.
  1. În funcție de modul în care sunt depozitate pot fi împăturite sau rulate. Nu depozita prosoapele decât atunci când sunt foarte bine uscate. Dacă sunt umede, materialele naturale din care sunt realizate permit dezvoltarea mucegaiurilor. 

Trucuri utile pentru întreținerea prosoapelor

În locul balsamului din comerț pot fi utilizate combinații homemade realizate din: oțet alb, suc de lămâie, bicarbonat, sare amară, esențe naturale. 

  • Bicarbonatul de sodiu se poate combina cu detergentul sau se poate dilua cu apă și se pune în sertarul mașinii de spălat sau direct în cuva acesteia. Va îndepărta mirosurile neplăcute și va da un aspect strălucitor rufelor. Este util nu doar pentru prosoape, dar și pentru pentru lenjerie, și echipament sportiv. Două linguri sunt suficiente pentru o mașină de spălat cu capacitatea de 8 kilograme. 
  • Otetul alb este ideal adăugat pe parcursul programului de clatire. Va elimina mirosurile neplăcute și va accentua culorile. În plus, elimina complet urmele de detergent. Foloseste 200 ml pentru un ciclu de spalare. 
  • Sucul de lămâie este ideal pentru toate țesăturile albe, oferind strălucire și moliciune, dar nu este recomandat țesăturilor colorate. Sucul de la o lămâie este suficient pentru o mașina încărcată la capacitate maxima. Pentru a-l face mai activ, acesta se adaugă de la începutul spălării.  

intretinerea corecta a prosoapelor

Cum alegi prosoapele pentru o întreținere eficientă

Prosoapele de baie sunt elemente esențiale în igiena zilnică, dar la fel de important este și rolul lor estetic și în personalizarea decorului din baie. Modul în care le alegi va influența întreținerea prosoapelor. 

Una peste alta, atunci când alegi prosoapele de baie trebuie să ții cont de următoarele aspecte, toate la fel de importante.

De câte prosoape ai nevoie?

De obicei, minimul de prosoape deținute ar trebui să fie câte 2-3 din fiecare tip pentru fiecare membru al familiei. Desigur, prosopul de mâini poate fi utilizat la comun în baie, dar numai dacă îl vei schimba în fiecare zi.

Nu ai nevoie de 30 de prosoape „ieftine și bune”. Ocupă spațiu și nu vei ajunge să le folosesti pe toate niciodată. Un adult poate folosi 3 prosoape pe săptămână: doua de corp și unul de mâini. Deci maxim 6-8 prosoape de persoana ne sunt suficiente.

Dacă fiecare folosește propriul său prosop, acesta poate sta 2-3 zile, dar niciodată mai mult, pentru că devine o crescătorie de bacterii. În plus, păstrează întotdeauna prosoape curate pentru musafiri. 

Numărul prosoapelor pe care le ai va influența frecvența spălării acestora. Ia totuși în calcul că prosoapele „murdare”, adică cele folosite care au nevoie de spălare nu trebuie îndesare umede în mașina de spălat și nici în cosuri de rufe ermetice. Un prosop folosit, umed, va fi „aruncat” la rufe murdare doar după ce s-a uscat. 

Un sfat: cumpără prosoape de mai multe dimensiuni! Cele mari sunt tare frumoase, dar sunt cumplit de greu de întreținut și complet lipsite de avantaje practice. În plus, trebuie spălate și ele după 2-3 utilizări, iar procesul de întreținere nu merită efortul.

Ce dimensiuni au prosoapele și din ce sunt făcute

Dimensiunile prosoapelor sunt în general:

  • Prosop de baie: 70 x 125 cm
  • Prosop de mâini: 50 x 90 cm
  • Prosop de față: 30 x 30 cm

Datorită calităţilor sale de absorbţie, bumbacul este materialul perfect pentru prosoape. Deşi prosoapele fără peri absorb cel mai bine, acestea nu sunt chiar cele mai bune atunci când vine vorba de uscare. Prosoapele cu peri nu doar absorb, dar şi şterg apa de pe corp. Desimea perilor este cel mai bun indicator pentru performanţele unui prosop.

Materialul din care este realizat prosopul este elementul esențial, iar acestea pot fi: 

  • Bumbac egiptean – material calitativ și scump, bun absorbant datorită fibrelor lungi, de departe cea mai bună alegere, mai ales prin calitatea de a nu se scâmoșa în timp, de a nu se întinde, strâmta. Bumbacul egiptean, scump sau foarte scump este cea mai bună alegere pentru că aceste prosoape sunt, practic, fără moarte!
  • Bumbac supima – o alternativă mai accesibilă la bumbacul egiptean. Prosoapele sunt moi și rezistente, dar supuse riscului deformărilor și decolorării.
  • Fibre sintetice – prosoapele confecționate din fibre sintetice, sunt mai ieftine și pot fi o alegere bună doar dacă plănuiește să le schimbi des.

intretinerea prosoapelor

Ce culoare alegi pentru întreșinerea corectă și ușoară

Dacă ai o baie albă să nu cumperi (numai) prosoape albe, iar dacă baia ta este albastră evită să cumperi prosoape albastre… 

Iată detaliile cele mai importante de care trebuie să ții cont când alegi prosoapele de baie.

Prosoapele albe dau întotdeauna un aspect de hotel băii tale, dar pot fi o idee potrivită pentru o baie decorată în culori închise. Nu sunt o alegere bună, pentru că sunt cu adevărat frumoase doar dacă arată perfect.

Dacă vrei ca prosoapele să iasă în evidență, alege culori contrastante cu decorul băii. 

  • baie galbenă – prosoape verzi sau albastre; 
  • baie cu accente albastre – prosoape verzi și cele beji; 
  • baie în care domină maroul – prosoape portocalii și verzi; 
  • baie cu accente roșii, prosoapele negre sau vișinii.

O soluție mereu bună este să folosești prosoape de două culori. Unul în contrast și altul în exact culoarea băii. Impresia va fi una foarte plăcută și va sugera ordine și curățenie. Poți folosi ocazional doar prosoape în aceeași culoare cu cea dominantă din baie, dar nu este mereu cea mai bună alegere.

Prosoapele cu model floral sau cu buline oferă un aspect tradițional, în timp ce modelul în dungi este o alegere modernă.

👉 Umiditate optimă în casă. Ce valori are și cum le menții

Ce modele și tipuri de prosoape este bine să le eviți

Există modele de prosoape pe care este bine să le eviți. Principalul motiv este că întreținerea prosoapelor pe care îți recomandăm să nu le cumperi este dificilă. 

Nu te lăsa impresionată de eticheta pe care scrie bumbac 100%. În funcție de felul în care arată prosopul este foarte posibil ca această informație să fie falsă. În plus, chiar dacă ar fi vorba despre bumbac sută la sută, sunt detalii de care este bine să ții cont și să eviți să cumperi respectivele prosoape.

Proveniența și compoziția

În primul rând, trebuie să eviți prosoapele cu proveniența și compoziția incerte. O etichetă cu bumbac 100% nu înseamnă că, într-adevăr, aceea este compoziția prosopului – vânzătorul trebuie să poată oferi informații cu privire la producător și materia primă folosită.

Cel mai bun bumbac provine din Pakistan, India, Turcia și Egipt – cel pakistanez și turcesc sunt ideale pentru prosoape, iar celelalte pentru lenjerii datorită firului lung. Prosoapele fabricate în Pakistan sunt de cea mai bună calitate. În replică, este ideal să eviți prosoapele fabricate în China. De regulă, acestea au bumbac prost și plin de chimicale care nu dispar nici după câteva spălări.

Este bine să eviți modelele de prosopul care are banda decorativă sintetică sau prea strânsă. În urma spălării, aceasta se strânge, iar prosopul tău va arăta ca un evantai. Banda decorativă este un detaliu deloc necesar, dar dacă totuși există să știi că acela este un truc al producătorului care face economie la materia primă de calitate.

Dacă alegi un prosop cu modele brodate foarte mari, vei vedea că acestea reduc suprafața de absorbție. Un prosop de calitate nu trebuie să aibă elemente decorative pe o suprafață mai mare de 5% și trebuie realizate din materiale identice cu prosopul.

Culori prea tari, creează probleme la întreținerea prosoapelor

Nu alege prosoape în culori prea tari. Există riscul ca la spălare vopseaua excesivă să fie eliminată. În plus, un prosop din care iese culoarea la spălat este unul de proastă calitate. Așa cum iese vopseaua la spălat, tot așa va ieși vopsea pe pielea ta când îl folosești.

Acum știi totul despre întreținerea prosoapelor. În acest fel ele pot rezista în condiții perfecte și 10 ani! 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro