Acasa Grădină Lucrări pentru grădina de făcut în decembrie

Lucrări pentru grădina de făcut în decembrie

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 208 vizualizari 8 minute timp estimat

Lucrările în grădină pe care le faci în decembrie au un scop dublu: pregătesc solul și plantele pentru perioada de repaus din timpul iernii și asigură un start bun în primăvara viitoare. Ca urmare lista cu lucrări pentru grădină este destul de lungă și include atât lucrările din grădină pentru flori, pomi, arbuști și gazon, dar și cele necesare în grădina de legume. Nu trebuie omisă nici magazia, dat fiind faptul că luna decembrie este perioada ideală pentru a întreține și repara uneltele. 

Ce poți face în decembrie în grădina ta

În funcție de plantele, arbuștii și pomii din grădină, decembrie este perioada perfectă pentru lucrări de întreținere. O altă serie de activități au ca scop pregătirea pentru zilele cu zăpadă, dar și pentru perioadele geroase, fără zăpadă. Acestea din urmă sunt cele mai solicitante pentru plante. 

  • Taie trandafirii pentru regenerarea tufelor. 
  • Formează mușuroaie de pământ ca să protejezi rădăcinile de ger. Mușuroaiele mențin umiditatea pământului și reglează temperatura solului. 
  • Tunde gazonul înainte de primul ger. Vei preveni riscul formării mucegaiului de gazon. Evită să calci pe gazon atunci când acesta este înghețat sau se află sub zăpadă, deoarece acest lucru îl va deteriora. Dacă este o iarnă blândă, continuă să tăi gazonul dacă acesta încă mai crește.
  • Decembrie este luna perfectă pentru a face tăieri la unii dintre pomii fructiferi. Este important de știut că prunii, cireșii și piersicii nu se taie în decembrie, dar poți tăia merii, perii și caișii. Operațiunea se face doar dacă temperaturile diurne sunt pozitive și doar dacă pentru următoarele două-trei zile nu se anunță perioade de ger.
  • Verifică starea de umiditate a solului și a plantelor din grădină care urmează să treacă peste iarnă. Dacă solul este foarte uscat acestea trebuie udate. Prinde o zi caldă și udă plantele, cu cana, la rădăcină.
  • Curăță cu atenție vița de vie. Nu se fac tăieri, dar pot fi îndepărtare ramurile moarte, fructele putrezite și se fac mușuroaie protectoare la rădăcina butucilor. 
  • Taie gardul viu și arbuștii fructiferi. Dacă nu faci asta în decembrie nu vor avea rod bogat, energia plantei alimentând ramurile în exces. 
  • Aplică benzi speciale dublu adezive perforate pe trunchiurile pomilor fructiferi pentru a împiedica insectele târâtoare să depună ouă pe ramuri.

Ce plantezi în decembrie

În zilele cu temperaturi pozitive se pot face plantări. Pentru unele plante decembrie este perioada ideală pentru aceste lucrări. 

  • Împrospătează tufele de zmeură. Plantează rămurele de zmeură, pe care le tai din tufa mamă. Dacă solul este afânat și umed este suficient să le îndeși în pământ. Pentru că sunt în stare latentă și se prind ușor.
  • Planteaza noi stoloni de căpșune și întinerește rândurile de căpșuni mai bătrâni de trei ani.
  • Plantează afin, coacăz, cătină și soc.
  • Plantează puieți de pomi. Au cele mai mari șanse să se prindă stejarii, teii, salcâmii și nucii.  
  • Plantează jardiniere cu iederă, skimmia (gen arbuști veșnic verzi) în zonele ferite de vânt din grădină, pentru a da culoare grădinii.

Nu uita micile zburătoare. Oferă-le semințe, fructe și apă. În semn de răsplată ele îți vor îngriji grădina. Este dovedit că în curțile și grădinile unde păsările primesc hrană în timpul iernii, riscurile unor atacuri masive de dăunători sunt mai mici, tocmai pentru că sunt păsări mai multe. 

👉 Una dintre cele mai spectaculoase plante de interior din sezonul de iarna este cactusul de Crăciun. Află cum îl îngrijești din gidul complet al specialiștilor. 

Lucrări în seră

Dacă ai o zonă acoperită, decembrie este momentul de pauză, perfect pentru a curăța și dezinfecta seră. 

  • Spală geamurile și schela serei cu dezinfectant horticol pentru a nimici orice dăunători care ar putea supraviețuii peste iarnă.
  • Profită de zilele uscate din decembrie și aerisește bine sera, magazia, beciul și alte spații închise.
  • Execută lucrările de întreținere a solului din seră de la curățare temeinică de resturile vegetale, până la săpare, tratament împotriva dăunătorilor. Este momentul potrivit și pentru fertilizare cu gunoi de grajdi. Este bine ca sera să rămână deschisă pentru 2-4 săptămâni, înainte de a face plantările de la finele lui ianuarie, pentru trufandale.

Alte lucrări pentru grădină, în decembrie

  • Schimbă pământul la plantele aromatice pe care le crești în ghivece, fie că sunt în casă sau pe terasă. Decembrie este luna ideală pentru aceste operații și, în funcție de cum evoluează aceste plante este momentul bun pentru a le fertiliza.
  • Curăță uneltele și sculele folosite, iar asta înseamnă că trebuie să faci ordine în magazie. Locul trebuie să rămână uscat și ferit de infiltrații, pentru ca bunurile pe care le păstrezi să fie în siguranță. 
  • Curăță și unge cu ulei sau vaselină uneltele din metal, pentru a le proteja de rugină și a le avea gata pregătite pentru lucrările de primăvară. Cel mai bine este să le păstrezi agățate pe grinzi, pentru că vei face economie de spațiu.

 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro