Acasa Grădină Magnolia și tot ce trebuie să știi despre ea

Magnolia și tot ce trebuie să știi despre ea

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 637 vizualizari 15 minute timp estimat

Printre cele mai frumoase bucurii ale primăverii este magnolia (familiei Magnoliaceae), așa că merită să știi totul despre ele. Copacii de magnolie sunt îndrăgiți pentru forma lor elegantă, frunzișul lor frumos și rezistența lor excepțională, dar adevărata vedetă a spectacolului sunt florile mari, spectaculoase și parfumate cu arome fine de lămâie și mosc. Există multe variante de magnolii, de la soiurile veșnic verzi, la cele foioase, cu flori magnifice albe, roz și violet. 

Este bine să știi că un arbore de magnolie crește destul de lent și are nevoie de atenție pentru a-ți oferi spectacolul floral din fiecare primăvară. 

Magnoliile pot înflori oricând între februarie și iunie, în funcție de zona geografică și soi. Magnoliile care-și pierd frunzele iarna sunt printre primele flori ale primăverii, chiar înaintea zarzărului și imediat după ce înflorește cornul și arinii. Există și soiuri adaptate pentru a înflorii în mai iunie. 

Când se plantează magnoliile

Magnoliile cu frunze căzătoare ar trebui să fie plantate când sunt latente, cu ramuri goale. Cel mai bun moment este toamna târziu sau primăvara foarte devreme. Cele care rămân veșnic verzi se plantează primăvara înainte de a înflori. 

Este important ca puieții să nu rămâne cu rădăcinile goale, în contact cu aerul, astfel că vei planta puiul de magnolie, cu tot cu balotul de pământ care protejează rădăcina, indiferent când faci asta. Groapa de plantare trebuie să fie cu 50% mai largă decât balotul, și adâncă doar atât cât este înălțimea acestuia. Magnolia nu are rădăcini adânci, ci mai mult întinse la suprafață, deci nu trebuie plantată adânc.

Umplei gaura cu pământul săpat, dar nu acoperii partea superioară balotului. Un pic de mulci este binevenit pentru a acoperi rădăcinile care sunt expuse, pentru a le proteja. Udă copacul imediat după plantare, din abundență. Și, foarte important, alege pentru plantare, o zi cu temperaturi pozitive noapte. 

flori roz de magnolie

5 secrete pentru plantarea magnoliei

  1. Cele mai mari șanse ca micul copăcel să se prindă este plantarea toamna. Magnolia se poate planta și primăvara dar șansele să ai un copac rezistent scad. Nu planta magnolia dacă orice alt pom a intrat în vegetație. O poți ține în ghiveci, un an și o poți planta în toamna viitoare.
  2. Magnolia trebuie plantată într-un loc ferit de curenții de aer, în care bate soarele, de preferat pe lângă clădiri sau ziduri că să profite de căldură radiată de pereți. Magnolia evoluează bine în zone calde, cu un climat blând, cu ierni puțin geroase. Exact pentru acest motiv, în zonele cu ierni reci are nevoie de protecție la rădăcină. În climateul mai rece, magnoliile pot sta în soare cea mai mare parte a zilei, dar au nevoie de protecție împotriva vântului 
  3. Solul este esențial pentru o magnolie frumoasă și rezistentă. Magnolia se simte bine doar în solurile ușor acide și urăște solurile calcaroase.
  4. Are nevoie de soare, mai ales dimineața, dar preferă locurile cu semiumbră. Magnolia nu suportă soarele aspru al zilelor de vară fierbinte dar iubește căldura de vară, așa că dacă o vei planta astfel încât să stea în umbră la miezul zilei vei avea un copac minunat.
  5. Unul din cele mai importante sfaturi pentru îngrijirea magnoliei este cel legat de umezeala din sol și regimul udărilor. În groapă de plantare se pune un strat de nisip sau pietriș că să preveni stagnarea apei, care poate duce repede la distrugerea rădăcinilor. Groapă trebuie să fi suficient de mare pentru a nu înghesui rădăcinile. Acoperă groapa de plantare cu pamanutul scos, amestecat în părți egale cu pământ și frunze de pădure, ca să sporești aciditatea solului. Și, nu strânge niciodată frunzele căzute din jurul magnoliei! 

Cum se udă magnolia

Magnolia se udă bine la plantare, atât la final, cât și în cursul plantării în două rânduri. Primăvară și vară magnolia se udă o dată pe săptămâna, dacă nu plouă suficient. Planta are nevoie de circa 5-7 litri de apa în sezonul cald, în fiecare săptămâna, iar în zilele caniculare de 2-3 litri de apa în fiecare zi.

În verile calde magnoliile nou plantate trebuie udate bine de 2-3 ori pe săptămână, timp de 3-6 luni, apoi săptămânal pentru restul sezonului de vegetație. Udarea este perfectă până când își pierd frunzele pentru iarnă. Udă magnolia mereu numai după apusul soarelui și doar la rădăcină. Magnoliile adulte se pot uda mai rar, vara.  Atunci când vârful frunzelor se răsucește, este semn că are nevoie de apă. 

Un strat subțire de scoarță mult sau un strat mai gros de mulci de ace de pin, este excelent pentru a menține umiditatea și pentru a proteja sistemul de rădăcini puțin adâncă ale copacului.

flori albe de magnolie

Cum se taie magnolia

Deși puțini taie magnolia, acestea este cel mai bun mod de a stimula o creștere sănătoasă și o formă frumoasă a copacului. Magnolia se tunde de la mijlocul verii până la începutul toamnei. În primii ani se taie doar ramurile rupte sau deteriorate. Când copacul este tânăr, este bine să tai toate ramurile care pot cauza o formă generală proastă sau orice ramuri cu aspect mai slab. Copacii maturi pot produce lăstari verticali, care trebuie îndepărtați prin tăierea. 

Se taie ramurile deteriorate sau cele bolnave. Este important să folosești instrumente curate și foarte bine ascuțite pentru ca tăierea să fie curată și netedă. Rana se vindecă greu și poate curge sevă. Poti „pansa” locul cu rășină pentru tăierile pomilor. 

O mare calitate a magnoliilor este că vor crește într-o formă frumos echilibrată, singure, cu minimă intervenție. Este bine să știi că tăierile determină copacul să crească în sus. Poți controla asta, prin tăierea unora din ramurile care cresc în sus, dar asta anul următor. 

Magnolia crește încet

Poate dura 10-20 de ani pentru ca o magnolie să ajungă la potențialul floral maxim. Poți accelera procesul – deși nu foarte mult, prin fertilizare anuală pentru a-i oferi cele mai bune șanse de a crește viguroasă. 

Îngrășământul se aplică în jurul bazei copacului la sfârșitul iernii, o singură dată pe an. Dacă copacul dă semne de creștere sau înflorire slabă sau dacă solul nu este cel mai bun, fertilizarea poate fi făcută de două ori, înainte și după înflorire. 

Butașii de magnolie

Creșterea magnoliilor din butași este mai rapidă decât creșterea copacilor din răsaduri și puieți. Dacă ai noroc, s-ar putea să obții flori dintr-un butaș în decurs de doi ani, în timp ce cu un pui de magnolie crescut din răsad ar putea fi nevoie de zece ani până la prima floare. Dar, nu toți butașii au potențial floral, astfel că ar putea fi nevoie de mai multe încercări. 

magnolia galbena

Magnolia galbenă este printre cele mai rare soiuri.

Magnolia, o floare foarte veche

Magnolia este un soi foarte vechi, soiuri ancestrale existând înainte apariția albinelor, și exită teoria care spune că florile au evoluat în forma pe care o au și azi pentru a atrage, în scop de polenizare coleoptere. Pentru a evita daunele provocate de gândacii polenizatori,, carpelele florilor de magnolie sunt extrem de dure. 

Au fost găsite specimene fosilizate datând de acum 20 de milioane de ani, iar plantele care aparțin familiei Magnoliaceae datează de acum 95 de milioane de ani. Magnolia este o floare ancestrală, iar o dovadă este  mugurele florii închis într-o bractee mai degrabă decât în sepale. 

Magnoliile au o distribuție generală, le găsim în toate zonele temperate, în ambele emisfere, dar originea lor este în Asia de Est și de Sud-Est și, dovadă a vechimii lor, în America de Nord, Centrală și de Sud. Doar în America de Sud sunt circa 77 de specii de arbori sau arbuști de magnolie sau care au evoluat din aceasta. 

Soiuri de magnolie răspândite în România

Există mai multe tipuri de magnolii, care toate se simt bine în clima din țara noastră.

  • Magnolia soulangiana crește înaltă, până la 7-8 metri, cu mai multe tulpini. Florile sunt mari, erecte, albe și roz, cu baza petalelor roz-violet. Frunzele au mărime mijlocie. Magnolia soulangiana este cel mai răspândit soi la noi și înfloreste prima după mijlocul lui martie.
  • Magnolia acuminata ajunge până la 15-30 metri înălțime. Are tulpina dreaptă. Florile apar în luna mai, sunt fără miros și au culoarea galbenă-verzuie. Frunzele sunt mari, de formă ovală, de culoare verde-închis pe față și cenușii pe partea inferioară.
  • Magnolia denudata este cea mai decorativă, are coroana largă, ramificată. Infloreste înainte de înfrunzire, are flori albe și mari cu 9 petale. Florile sunt plăcut parfumate și apar în aprilie-mai.
  • Magnolia stellata are forma de arbust cu flori albe parfumate și înflorește bogat în martie-aprilie. Este soiul prezent rar în țara noastră, fiind găsit mai ales în sudul extrem.

Este necesară o completare, legată de perioada în care înfloresc magnoliile. Temperaturile ridicate și iernile blâbde din, deja ultimii 10 ani, au devansat momentul înfloririi magnoliilor cu circa două săptămâni. O dovadă în plus a încălzirii climatice reale.

👉 Aproape totul despre ghiocei

magnolia

Florile de magnolie se pot mânca

Secretul petalelor de magnolie, este unul din bucătăriile rafinate. Petalele de magnolie, culese în momentul în care ajung la maturitate, dar sunt încă închise se pot recolta pentru a se… mura! 

Poți să folosești toate soiurile de magnolie, cele cu flori mari și petale carnoase fiind cea mai bună alegere. Soiurile de Magnolia soulangeana, Magnolia grandiflora și Magnolia stellata sunt cele mai bune. Textura și gustul petalelor murate este divin, iar cine le-a gustat nu le mai uită! 

Cum poți face petale de magnolie murate? Ai nevoie de petale de magnolie. Culege-le după ploaie și clătește-le în apă rece pentru a scoate furnicile sau alte insecte. Ai nevoie de circa 500 de grame de petale, o cană și jumătate de oțet de vin alb, de calitate superioară, patru linguri de zahăr sau cinci linguri de miere și o linguriță cu vârf de sare. 

Lasă petalele să se scurgă bine, apoi așează-le una peste alta și rulează-le în sul pe care le așezi pe verticală într-un borcan. Nu le îndesa! Pune petalele cu partea groasă alternativ pentru ca sulurile să fie uniforme ca grosime. 

Într-un vas clocotește oțetul în care ai dizolvat zahărul sau mierea și sarea. Nu adăuga nici un fel de alte mirodenii pentru a savura din plin aroma petalelor de magnolie. Se toarnă amestecul fierbinte peste petale, se lasă să se răcească, apoi se pune capacul și se înșurubează. Se păstrează într-un loc întunecat și răcoros. Sunt bune de mâncat în circa două-trei săptămâni, dar se pot păstra câteva luni. 

Te-ar putea interesa –Harta magnoliilor din București

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro