Acasa Grădină Pregatirea trandafirilor pentru iarna

Pregatirea trandafirilor pentru iarna

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 122 vizualizari 4 minute timp estimat

Pregătirea trandafirilor pentru iarnă nu este o treabă foarte complicată, pentru că trandafirii sunt printre cele mai rezistente flori din grădină. La pregătirea trandafirilor pentru iarnă trebuie spus că soiurile mai vechi, nealtoite sunt adaptate natural să facă față la oscilațiile de temperatură, fiind rezistenți și foarte puțin vulnerabili la îngheț și frig.

Pregătirea trandafirilor pentru iarnă depinde de climă, de soiul și tipul trandafirului. Dacă temperaturile scad pănă la – 7, -10 grade Celsius iar solul nu este acoperit cu zăpadă protejarea trandafirilor este necesară. Dacă pământul îngheață pe aproape toată perioadă de iarnă și temperatură scade sub -12 grade Celsius, trandafirii trebuie acoperiți. Dar dacă locuiești într-o zonă în care se înregistrează rar temperaturi scăzute și plouă des tufele se lasă libere, neacoperite în perioada de repaus al vegetației, pentru că umezeală e propice mucegaiului și altor boli.

Pregătirea trandafirilor pentru iarnă. Tăierea

Prima regulă este aceea ca florile ofilite să fie eliminate prin tăiere pentru stimularea înfloririi. Se număra două noduri în jos, apoi se taie.

Procesul se practică însă până în septembrie, octombrie, cel târziu, iar după acest moment trandafirii nu se mai tund pentru că trebuie să se pregătească de repaus. Tăierea trandafirilor se face numai primăvara. Tăierea până la rădăcină, tomana poate omorî tufa de trandafiri. Dacă îi tai toamna, riscul de îngheț este maxim. Toamna se fac doar tăieri de curățare și întreținere și se folosește o foarfeca suficient de ascuțită și dacă este cazul un fierăstrău. La tăierea de toamnă se elimină lăstarii din centru, lăstarii anemici, apoi se scurtează ramurile sănătoase, puțin câte puțin până se ajunge la „lemn alb”. Tăietură se face pe orizontal, deasupra unui mugure ce se află în exteriorul tufei.

pregatirea trandafirilor pentru iarna

Citeste si: Plantarea trandafirilor. 5 sfaturi pentru a se prinde

Tăierea se face doar în cazul trandafirilor tufă, nu și pentru trandafirii cățărători, unde tăierea se face dor pentru curățare. Pregătirea trandafirilor pentru iarnă, în cazul trandafirilor cățărători înseamnă legarea ramurilor pentru a le oferi protecție împotrivă vântului și a zăpezii. Tăierile specifice, de eliminare a părților uscate produse de îngheț se fac numai primăvara.

Operațiunea de tăiere a trandafirilor implică reducerea taliei tufei și a ramurilor. La trandafirii de tip tufă, tăierea se face la o înălțime de minimum 60-70 de centimetri deasupra solului, niciodată mai jos.

O soluție extremă este tăierea trandafiririllor după primul îngheț, dar înainte de instalarea înghețului total. Ce poți face, este ultima soluție pentru pregătirea trandafirilor pentru iarnă, dacă nu te-ai putut ocupa de îngrijirea lor până la acel moment. Elimină ramurile moarte, slabe sau care arată semne de boală. Tăiați ramurile lungi la jumătate, chiar dacă sunt sănătoase, iar pe cele mai scurte la o treime. Un alt scop al acestei operațiuni este de a micșora dimensiunile tufei și de a o proteja, astfel, mai bine față de vicisitudinile iernii.

Pregătirea trandafirilor pentru iarnă. Îngroparea

Aceasta este metoda cea mai cunoscută și cea verificată în timp pentru  protejarea trandafirilor. Este recomandabil să faci această operație înainte de primul îngheț. Adună în jurul rădăcini un strat de pământ de aproximativ 15-20 centimetri sau de cel puțin 30 centimetri dacă locuiești în zone cu iarnă foarte friguroasă. Stratul adunat menține temperatură din pământ la valori mai ridicate decât cele din aer, ceea ce oferă trandafirilor șansa la supraviețuirie penste iarnă.

În loc de final, ca un sfat general pentru pregătirea trandafirilor pentru iarnă este îngrijorea lor cu maximă atenție în cursul verii și al toamnei, pentru ca planta să fie sănătoasă și viguroasă când întră în iarnă. Evident că o plantă viguroasă va trece mai ușor peste încercările iernii decât una slabă.

Sursa foto: pixabay.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro