Acasa Grădină Primăvara: momentul ideal pentru reîmprospătarea lemnului la exterior

Primăvara: momentul ideal pentru reîmprospătarea lemnului la exterior

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 153 vizualizari 3 minute timp estimat

La o primă vedere, protecţia lemnului poate fi un lucru greu de realizat. Dacă urmăm însă paşii pe care îi sugerează producătorii de produse destinate protecţiei şi înfrumuseţării lemnului, operaţiunea este simplă. Pregătește mobilierul sau obiectele decorative din gradină pentru un nou sezon la aer curat.

În cazul suprafeţelor noi de lemn netratat, primul pas (şi poate cel mai important) este aplicarea unui grund de protecţie pe lemnul natur. În afară de rolul său protector împotriva carilor, ciupercilor, altor dăunători specifici lemnului şi înalbăstririi acestuia, grundul asigură întărirea fibrelor de lemn, precum şi aderenţa straturilor de finisare. Următorul pas este reprezentat de aplicarea a minim două straturi de lazură sau lac, în funcţie de suprafaţa ce trebuie protejată, aplicare ce se realizează cu pensula sau tragaletul în lungul fibrelor de lemn.

În cazul recondiţionării suprafeţelor din lemn, se îndepărtează straturile existente prin decapare (cu o soluție chimică specială) şi/sau şlefuire până la obţinerea unui lemn curat, sănătos, fără pete şi impurităţi. Ulterior, se procedează ca în cazul suprafeţelor noi. Inamicii lemnului utilizat în construcţii sunt ciupercile şi insectele xilofage care pot pune în pericol, la un moment dat, siguranţa construcţiei. Cu cât lemnul este mai sănătos, fără coajă, găuri de insecte ori putregai, cu atât se elimină riscul ca acesta să fie afectat de degradarea biologică. Contează şi esenţa lemnului folosit la construcţie. Cel de brad sau de salcâm se umflă mai uşor. Indicat este lemnul de esenţe medii sau tari, cum ar fi cel de tei ori de frasin.

Uleiul de in e sfânt?

Aşa cred unii tâmplari, care sugerează ca lemnul să fie tratat cu acest ulei, înainte de a-l folosi pentru construcţie. Uleiul de in împiedică lemnul să se umfle la umezeală sau să se crape. Tratarea cu ulei se face prin pensulare sau cu ajutorul bidinelei, în 3 sau 4 straturi, în funcţie de puterea de absorbţie a lemnulul, după care se aplică un lac de profunzime şi se dă culoarea.

Lemnul crud nu se lăcuieşte

Întâi, el trebuie stabilizat, astfel încât să nu mai înglobeze umezeala. Lemnele în coajă se lăcuiesc direct. Coaja are deja rolul de hidroizolaţie. Înainte să fie revopsit, lemnul trebuie grunduit. Grundul şi vopseaua de bună calitate, pentru exterior, previn reapariţia acestor probleme. Operaţiunea de revopsire sau lăcuire se face atunci când şi dacă stratul iniţial a suferit deteriorări.

De ce se exfoliază vopseaua?

Cauze posibile: utilizarea unei vopsele de slabă calitate, care are aderenţă şi flexibiltate necorespunzătoare; aplicarea vopselei pe timp de vânt, rece; supradiluarea sau supraîntinderea ei; prepararea necorespunzătoare a suprafeţei sau aplicarea vopselei pe lemnul gol, fără grunduire prealabilă; întărirea excesivă şi fragilitatea vopselei alchidice, pe măsură ce straturile vopsite succesiv îmbătrânesc. Ideal, se îndepărtează vopseaua desprinsă cu un şpaclu sau perie de sârmă, şlefuind suprafaţa şi netezind muchiile. Dacă apare exfolierea în straturi multiple de vopsea, este necesară îndepărtarea completă până la suport.

FOTO: Pixabay

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro