Acasa Grădină Tăierea trandafirilor primăvara. Sfaturi pentru flori spectaculoase

Tăierea trandafirilor primăvara. Sfaturi pentru flori spectaculoase

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 531 vizualizari 17 minute timp estimat

Tăierea trandafirilor primăvara este cea mai importantă operație de îngrijire a acestora. Tăierile de primăvară sunt necesare atunci când toamna aceste lucrări de întreținerea nu au fost realizate. Tăierile susțin atât sănătatea plantelor, cât și producția de flori, din mai până în octombrie. Ceea ce este foarte important de știut este că tăierea trandafirilor primăvara este doar prima dintr-o serie de alte lucrări de întreținerea, periodice ale acestora. 

În ciuda faptului că trandafirii au nevoie de întreținere constantă pe parcursul perioadei de vegetație, acesta nu este deloc dificilă. Practic, va fi nevoie să le dedici, unei tufe de trandafiri doar 10-15 minute pe parcursul unei luni calendaristice, și de cele mai multe ori va fi vorba de udări și tăieri de întreținere și pentru stimularea înfloririi. 

Trandafirii sunt plante foarte rezistente, au foarte puțini dăunători și cresc repede. Ca să te bucuri de frumusețea și parfumul lor este nevoie de patru lucruri esențiale: 

  1. Să fie plantați în locul potrivit, unde să beneficieze din plin de soare.
  2. Să aibă un sol de bună calitate și să primească cel puțin de două ori pe ani un fertilizator adecvat, mai ales după ce produc prima serie de boboci (fertilizarea prea timpurie va stimula foliajul în detrimentul florilor). 
  3. Deși sunt foarte rezistenți la secetă, trandafirii au nevoie de apă în perioadele foarte uscate, pentru a produce serii succesive de flori.
  4. Să fie tăiați corect toamna sau primăvara și să se efectueze tăierile periodice pentru stimularea înfloririi repetate. 

👉 Este foarte posibil să te bucure să descoperi cele 9 curiozități despre trandafiri

taierea de intretinere din primavara

Tăierea trandafirilor primăvara la trandafirii de grădină

Aceasta este cea mai importantă operație de întreținere a trandafirilor și trebuie făcută primăvara (dacă nu s-a realizat tăierea de toamnă), dar și pe parcursul perioadei de vegetație, pentru întreținere. 

Tăierile de primăvară se fac în martie-aprilie, atunci când mugurii sunt vizibili, dar nu au intrat în  vegetație. Trandafirii aflați în primii 2-3 ani de la plantare nu se taie, excepție făcând ramurile uscate, degerate și cele degradate, precum și zonele uscate din vârful ramurilor. Tăierile drastice, în primii ani de viață, duc la slăbirea plantei și reduc capacitatea de înflorire. Această ajustare a tufelor trebuie să urmărească aportul de lumină și buna circulație a aerului, favorizând dezvoltarea pe tulpini florifere. 

Prima operație la tăierea trandafirilor primăvara este îndepărtarea ramurilor bătrâne şi uscate. Trebuie tăiate ramurile roșii și negre și lăsate între 4-5 ramuri verzi, dar nu mai lungi de 25 centimetri, de la care să pornească dezvoltarea anuală a plantei. Cu cât ramurile sunt mai slabe și mai fragile cu atât trebuie tăiate mai scurt. Se taie lăstarii din mijlocul tufei, pentru a forma o tufă aerisită.

Se taie toate capetele uscate ale ramurilor, deasupra ultimului mugure de pe partea rămasă verde. Tăierea trandafirilor primăvara trebuie să înlăture ramurile care se încalecă, toate ramurile bolnave sau ramurile strâmbe. Tăierea se face deasupra unui mugure, mereu oblic pe direcția pe care vrei să se dezvolte în viitor lăstraul.

taierea pentru formare primavara

Reguli pentru tăierea trandafirilor de grădină primăvara

  • se folosește o foarfeca de gradina bine ascuțită, pentru a nu strivi ramurile; 
  • curăță și dezinfectează foarfeca; 
  • la trandafirii altoiți, se suprimă lăstarii din portaltoi;
  • tăietura se face intr-un unghi de 45°, la un centimetru deasupra mugurelui;
  • se înlătură ramurile cu o grosime mai mica decât a unui creion;
  • ramurile tinere se scurtează, în funcție de vigoarea lor; astfel, cele cu un diametru mai mic se vor tăia mai scurt, iar cele cu diametru mai mare se vor tăia mai lung;
  • numărul lăstarilor anuali care rămân pe o tufă trebuie să fie o treime din cei produși de plantă, pentru o dezvoltare favorabilă și sănătoasă; 
  • ramurile bătrâne (de mai mult de doi ani), cele uscate, rupte, debile se taie; 
  • pe zonele tăiate, se poate aplica mastic pentru tăieri, care protejează planta de infecții cu ciuperci.

taierea trandafirilor

Ce este bine să știi despre tăierea trandafirilor primăvara

Tăierea trandafirilor primăvara este secretul pentru plante viguroase, înflorire abundentă și flori frumoase. Dacă o tufă de trandafiri rămâne netăiată doi ani la rând plante nu rezistă, iar riscul să moară este maxim. Netăiat numărul florilor se reduce la jumătate.

Trebuie urmărită evoluția tufei, iar în primăverile foarte calde tăierea trebuie făcută mai devreme pentru că lucrarea trebuie realizată înainte ca planta să intre în faza de vegetație. Ca regulă generală momentul oportun pentru tăierea trandafirilor primăvara este perioada în care începe să înflorească Forsythia.

Tăierea corectă primăvara este mai importantă decât tăierea de toamnă și vine să corecteze erorile din toamnă și efectele produse de iarnă asupra tufei de trandafiri. Tăierea trandafirilor primăvara este obligatorie!

Dacă toamna, ca etapă de pregătire pentru venirea iernii, trandafirii se scurtează la 30-40 centimetri, pentru a preveni frângerea lor și pentru a-i ajuta să facă față la gerul și viscolului, primăvara se fac tăierile pentru întinerire și formare.

Tăierile radicale la tufele bătrâne

Trandafirii foarte bătrâni, cei bolnavi sau cei care nu au avut o evoluție foarte bună pot trece printr-o tăiere radicală. Tufa se taie complet, de la cinci-zece centimetri deasupra solului.

Uneori, este nevoie de folosirea unui fierăstrău, dacă tulpina este groasă și lemnoasă. Solul din jur trebuie bine curățat și aerat. O astfel de tăiere de regenerare se efectuează cel mai bine primăvara. 

trandafiri urcatori

Tăierile de primăvară la trandafirii urcători

Trandafirii cățărători cresc foarte repede în tufe mari și încâlcite și, dacă nu îi tăiem și nu îi menținem ordonați, vor înflori din ce în ce mai puțin. 

Pentru trandafirii urcători, tăierile sunt mai reduse. Se elimină mereu lăstarii proveniți din portaltoi, cei bolnavi și vârfurile ramurilor, precum și cele rupte sau degerate. O tăiere mai drastică poate regenera tufa și stimula evoluția, dar aceasta nu se practică mai des de 2-3 ani. Atunci când trandafirii cățărători sunt legați pentru a îmbrăca pergole, stâlpi, garduri sau ziduri, pot fi înlăturate, prin tăiere, și ramurile de prisos.

Netăiați, trandafirii reduc producția de flori și devin foarte stufoși, fapt care poate duce la apariția bolilor și la o evoluție slabă a plantei. 

taierea trandafirilor urcatori

Reguli pentru tăierile trandafirilor cățărători, primăvara

În primul rând, identifică crengile principale – sunt acele crengi foarte lungi care cresc direct din pământ. În mod ideal, pentru ca trandafirii cățărători să se umple de flori, aceste crengi trebuie legate într-o poziție cât mai aproape de orizontală. Aceste crengi nu trebuie scurtate niciodată, ele vor fi îndepărtate doar în momentul în care îmbătrânesc prea tare, dacă au fost rănite sau s-au îmbolnăvit. (după 4-5 ani).

Din crengile principale, trandafirii cățărători produc ramuri laterale. Acestea pot fi scurtate la 30-35 cm de creanga principală. Pot fi scurtate atât primăvara, cât și de-a lungul anului, dacă au crescut prea mult și s-au aglomerat.Tăietura se va face la un centimetru deasupra unui mugure, indiferent de orientare.

În cazul în care o creangă principală a fost ruptă sau s-a îmbolnăvit, aceasta se scurtează până în punctul în care lemnul este sănătos. În acest moment – pentru a păstra forma tufei – putem face un schimb. Cea mai apropiată ramură laterală de vârful scurtat al principalei poate fi legată și transformată în creangă principală, în timp ce vârful principalei va fi tratat ca ramură secundară.

După ce am curățat tufa de crengi uscate și bolnave și am scurtat lateralele, este momentul să ne îndreptăm atenția către baza tufei. De-acolo vom îndepărta crengile bătrâne (puternic lemnificate), din care dau multe crenguțe subțiri și încâlcite. Acestea vor fi tăiate chiar de la bază, iar această operație va stimula apariția unor tije noi, lungi și flexibile ce vor putea fi legate și tratate ca principale.

Cum formezi bolta de trandafiri urcători

Daca vrei o bolta de trandafiri urcatori ai nevoie de răbdare și câteva tehnici de îngrijire pentru a ajuta trandafirii urcători să se cațere. Tăierea trandafirilor urcători primăvara face parte din etapele necesare pentru dezvoltarea acestora pentru că mai mult decât oricare alt soi de trandafiri acesta are tendința de a crește dezordonat.

Esențial pentru buna îngrijire a trandafirilor urcători este un suport astfel încât aceștia să poată crește. în absența acestuia vor forma dor o tufa mare. Sunt foarte frumoși și așa, dar riscul bolilor și al contaminării cu paraziți este mare. Dacă vrei să formezi o boltă cu trandafiri cățărători trebuie să știi ca ramurile acestora trebuie legate cu sfoară specială pentru palisat de structura solidă (de metal sau lemn) sau de cuiele mici bătute direct în zid, în cazul în care vrei să îmbraci în trandafiri un perete gol. 

Ghid pentru tăierea trandafirilor urcători primăvara

  • Taie ramurile bolnave, uscate și lemnoase pentru că acestea nu mai produc lăstari noi.
  • Tăierea trandafirilor urcători primăvara trebuie să implice și tăierea pentru stimularea înflorii.
  • Tufa de trandafiri nu trebuie lăsată să crească în voie pentru că va produce puține flori.
  • NU tăia lăstarii noi. Aceștia trebuie legați și manipulați cu multă atenție pentru a nu se rupe.
  • Dacă trandafirii acoperă un gard de dimensiuni reduse, tăierea se face sub nivelul acestuia. Abia noii lăstari să acopere în întregime gardul.
  • Dacă trandafirii sunt ridicați pe o boltă, tăierea trebuie să producă o etajare a ramurilor. Astfel va produce flori uniform.
  • Tăierea trandafirilor urcători primăvara se face a doua zi după o bună și intensă udare. Dacă ramurile sunt bine hidratate sunt mult mai rezistente așa că nu vei rupe lăstari în timpul operațiunii de tăiere.
  • Trebuie tăiate ramurile bătrâne, dar în fiecare primăvară câte una (două, dacă sunt mai multe) pentru o regenerare sănătoasă și fără să pierzi din densitatea tufei.
  • Tăierea trandafirilor urcători primăvara urmărește aerisirea tufei. Este importantă mai ales în cazul celor care sunt cățărători, dar rămân să crească în tufe. 

Acum știi cum trebuie tăiați trandafirii primăvara. Poți face toată treaba în două-trei zile, iar răsplata ta va fi pe măsura efortului. Vei avea zeci, poate chiar sute de flori de trandafir.

👉 Pregatirea trandafirilor pentru iarna este la fel d eimportantă și contribuie la fumusețea florilor.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro