Acasa Grădină Tot ce trebuie să știi despre Ilex. Folosește-l ca decor de Crăciun

Tot ce trebuie să știi despre Ilex. Folosește-l ca decor de Crăciun

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 372 vizualizari 6 minute timp estimat

Ilex este o specie de arbust din familia Aquifoliaceae, originar din Sud-Vestul Europei, nordul Africii și Asia de Sud-Vest. Este specific zonelor umbrite din pădurile de foioase. Are frunze veșnic verzi, face fructe roșii sau albe, toamna, care rămân pe ramuri până târziu în ianuare, iar aceasta îl face una dintre cele mai folosite plante, ca decor pentru Crăciun.

Ilex, pe numele oficial Ilex aquifolium este însă un arbust spectaculos în grădină pe tot parcursul anului. Se adaptează ușor la diferite condiții de mediu și este preferat pentru reimpaduriri, pentru că se dezvoltă repede și se extinde cu ușurință. În România, Ilexul crește spontan în zona de vest a țării (mai ales în județul Arad), dar poate fi plantat oriunde în partea de sud a țării.

Frunzele sunt ovale sau oval-alungite, rigide, de culoare verde, lucioase pe partea superioară și verzi-deschis, mate, pe partea inferioară. Marginea frunzelor este dințată, prevăzută cu spini. Florile cresc grupate în buchetele, sunt albe, mici, apar la axila frunzelor în lunile mai-iunie. Plantele produc fructe roșii, sferice, de dimensiuni mici, prezente pe plantă în sezonul rece. Fructele nu sunt destinate consumului uman, dar sunt extrem de apreciate de păsări, cu atât mai mult cu cât acestea rezistă multă vreme pe ramuri. Din cauza spinilor, plantă este cultivată mai ales pentru împrejmuiri, fiind un gard viu naturale perfect.

De-a lungul timpului, Ilexul a fost subiectul multor mituri și legende, regăsindu-se atât în tradiția creștină, cât și în cea islamică. Aceștia din urmă au obiceiul de a dărui buchete de Ilex în semn de prietenie. Romanii, cu ocazia solstițiului de iarnă își împodobeau casele și aduceau ofrande zeilor buchete de ilex ca semn de noroc, prosperitate și pace. Pentru că sărbătoarea Crăciunului se suprapune cu solstițiul, ilex a devenit un simbol pentru creștini.

Pe lângă celebrele fructe roșii, există și alte culori. Sunt soiuri care fac fructe galbene și portocalii, care nu rezistă pe ramuri toată iarna, așa cum o face cele roșii. Ramurile au o durabilitate remarcabilă: dacă stau în apă, la interior, la o temperatură de 20-22 de grade Celsius pot rezista și două luni. Uscate își păstrează textura și culoarea.

Cum se cultivă și se îngrijește Ilex

Dacă vrei Ilex, cel mai bine este să alegi butași sau plante de 2-3 ani în containere. Se plantează toamna, dar o poți face și în zilele mai calde de iarnă sau primăvara. Are nevoie de un sol hrănitor, un loc luminat parțial (are nevoie de cel puțin 4-5 ore de soare pe zi, vara, dar nu mai mult de 10 ore). Este important ca la transplantare să nu fie îngropat mai mult decât a fost în container, iar dacă pui butați partea superioară trebuie să fie o treime din lungimea acestuia.

Ilex poate crește foarte bine, tot timpul în container. Poate fi tuns, de preferat primăvara, îninate de regenerarea frunzișului, și poate lua forma dorită, deși dacă este lăsat să creasă liber, cu mici ajustări, va avea cea mai frumoasă formă.

Plantat, Ilex nu are nevoie de prea multă atenție. Singura grijă este aceea de a fi udat, vara, în perioadele foarte secetoase.producția de fructe depinde de condițiile din timpul veri. Dacă are soare și apă se va umple de fructe și va fi o minune în gradină.

Tot ce trebuie să știi despre Ilex. Folosește-l ca decor de Crăciun

Ilex are plante de sexe diferite. Acestea trebuie combinate, pentru că în caz contrat nu va face nici fructe. Florile de pe plantele femele vor avea un nod verde ridicat în centru, care se transformă în boabe; florile de pe plantele masculine au centre încastrate și o coroană de atene pufoase galbene cu polen. Florile feminine au adesea câteva antere false cu scopul de a atrage insectele pentru a se poleniza. Dacă fructificarea este foarte rară, acest lucru poate indica faptul că plantele mascul nu sunt suficiente. Acestea sunt singurele care produc polen.

Poate fi atacat de afide, mai ales în cazul plantelor tinere, iar daca stă în zone cu apă băltită, pot putrezi rădăcinile.

Foto: Pixabay.

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro