Acasa Grădină Trandafirii pitici. Totul despre îngrijirea lor

Trandafirii pitici. Totul despre îngrijirea lor

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 884 vizualizari 17 minute timp estimat

Trandafirii pitici sunt un soi hibrid de trandafiri (Rosa hybrid) care păstrează cele mai multe din calitățile trandafirilor nobili și care se pretează perfect pentru a sta în grădină, în balcoane, dar și în casă, în ghiveci.

Există mai multe soiuri de trandafiri pitici, toți fiind apți atât pentru a fi plantați în grădină, dar și pentru ghiveci. Ca urmare a dimensiunilor reduse sunt unele dintre cele mai frumoase plante pentru terase, balcoane și interior, dar și soluția ideală pentru grădinile mici. 

Unde poți planta trandafiri pitici

La fel ca și trandafirii de dimensiuni normale, varietatea pitică se dezvoltă cel mai bine dacă este plantată în primăvară. Trandafirii pitici pot fi plantați în ghivece, pentru interior, terase sau balcoane, închise sau parțial descoperite sau ca plante de interior.  

  • Plantarea în ghivece se face așezând trandafirul în centrul ghiveciului parțial umplut cu pământ. Acoperă rădăcina cu pământ apoi presează ușor. 
  • În grădină, adâncimea de plantare a trandafirului pitic trebuie să fie identică cu cea a ghiveciului în care a stat. Este important să așezi la bază un strat de nisip sau pietriș pentru o bună drenare a apei, lărgimea gropi d eplantare este de două ori cea a ghiveciului. 

trandafiri pititi in ghiveci

Soiuri celebre de trandafiri pitici

Există o varietate de soiuri de trandafiri pitici, fiecare având caracteristici proprii: culoare, înălțime maximă și nevoi specifice. Totuși diferențele în ceea ce privește condițiile de cultivare sunt sensibil asemănătoare. 

Trandafirul „Baby Boomer” – are flori minunate de culoare roz deschis pe tulpini lungi, astfel că sunt perfecte pentru flori tăiate. Frunzișul este lucios și de un verde închis. Plantele cresc până la 60 de centimetri în înălțime, iar tufele pe care le formează sunt destul de dese. Este potrivit pentru cultivare în ghiveci, jardiniere, dar rezistă bine și în grădină. 

Trandafirul „Sweet Chariot”– are flori mov, cu multe petale (peste 40), este foarte parfumat, ideal pentru ghiveci, dar poate rezista la temperaturi scăzute iarna, dacă este plantat în grădină. Are frunziș foarte des și este extrem de rezistent la dăunători.

Trandafirul „Rainbow Sunblaze” – are flori galbene cu marginea petalelor roz, este rezistent și ușor de cultivat, este perfect pentru jardiniere și ghivece. Înflorește repetat de primăvara până toamna. Poate fi plantat în grădini. Are 25-30 de petale, frunziș verde intens și parfum discret, condimentat.  

Trandafiri miniaturali galbeni

Trandafirul „Honey Bun” – este cunoscut pentru florile variind de la roz la galben unt până la alb crem. Florile abundente semiduble înfloresc de la mijlocul verii până în toamnă. Foarte rezistent la boli și rezistent. Este o plantă viguroasă, compactă, ideală pentru ghivece sau grădini mici.

Trandafirul pitic „Kordana” – este o varietate de trandafir pitic special creată pentru a fi cultivată în ghiveci sau containere mici. Este o versiune compactă a trandafirilor obișnuiți și este apreciată pentru frumusețea sa și pentru ușurința cu care poate fi crescută în spații restrânse. Are flori mari și frunze verzi lucioase. Florile pot avea diferite culori, inclusiv roșu, roz, alb, galben sau portocaliu, în funcție de varietate. Nu crește mai mult de 20-30 de centimetri. 

Trandafirul „Magic Carousel”  – este apreciat pentru florile sale în nuanțe de portocaliu și roz și pentru aspectul său compact. Crește până la cel mult 45 de centimetri. Înflorește pe tot parcursul sezonului, este rezistent și viguros, se adaptează în grădini, în zone cu o climă blândă și ierni mai calde. 

Trandafirul miniatural „Sun Sprinkles” – are flori galbene cu o nuanță intensă, creștere compactă, potrivit pentru borduri sau grădini și ghivece. Este ușor parfumat, tolerează bine zilele fierbinți de vară, crește până la 30 centimetri. Sun Sprinkles Miniature Rose a fost obținut prin hibridizare în crescut în 1992, a fost lansat în 2001, când a fost premiat.  

Trandafirul „Amy Grant” – are flori de culoare alb-crem cu un centru roz deschis într-o formă clasică, frunziș lucios, rezistent la boli. Planta crește până la 60 de centimetri în înălțime. Florile sunt destul de mari și seamănă mai mult cu un trandafir hibrid clasic

Pe lângă acești trandafiri pitici, mai des întâlniți mai există alte peste 20 soiuri, cu flori în culori pure, vibrante, cu parfum mai intens sau mai delicat. 

Îngrijirea trandafirilor pitici în ghiveci

Trandafirii sunt printre cele mai rezistente plante perene. Se adaptează foarte ușor, sunt viguroși, produc flori pe o perioadă lungă de timp și au nevoie de condiții minime pentru a se simți foarte bine. Toate acestea sunt tot atâtea motive pentru care merită să alegi ca plante de interior trandafirii pitici în ghiveci. 

De regulă, cei mai mulți dintre noi suntem reticenți când este vorba de a ține trandafiri în ghiveci, în casă, tocmai pentru că ne imaginăm că aceștia nu pot să trăiască bine decât în grădină, afară. Cu toate acestea, variantele de trandafiri pitici pentru ghiveci sunt printre florile rare, cu vegetație continuă, care produc flori în mod repetat, în interior. 

Iată ce trebuie să știi despre îngrijirea lor pentru a primi în schimb flori frumoase de primăvara până toamna târziu și uneori chiar și iarna. 

În general, nu este nicio diferență între trandafirul clasic, plantat și crescut în grădină față de cel din ghiveci. În mare parte, ambii se îngrijesc la fel. Așa că, dacă ai mai avut trandafiri în curte, cei din ghiveci sunt doar variantă în miniatură.

Trandafirul pitic sau Rosa hybrid, pe numele științific, cu toate variante sale, este special creat pentru mediul din interior. Trandafirii din ghiveci au nevoie de un vas mai mare decât de obicei. Este ideal un vas cu gură mai largă și adâncime ceva mai mare decât are pământul din ghiveciul în care am cumpărat trandafirul. 

Sol special pentru trandafirii pitici

Pentru o bună evoluție au nevoie de un sol special. Este foarte bun pământul pentru flori, dar este foarte bine dacă îl poți amesteca cu o parte nisip înainte de a pune rădăcinile trandafirului. Fiind vorba despre o plantă care stă în ghiveci, are neapărată nevoie de un îngrășământ special pentru trandafiri. Fertilizarea se face începând din februarie până în august, conform indicațiilor  producătorului de fertilizat, dar numai cu soluții lichide. Este foarte important să respecți dozajul și ritmul fertilizărilor. Fertilizarea se oprește la finele lui august, pentru a-i oferi plantei o perioadă de repaus. 

Totodată redu udările și menține planta în același loc, la temperaturi scăzute dar pozitive. Este posibil să piardă o parte din frunze, dar nu este obligatoriu. 

Trandafirul pitic va sta bine în orice ghiveci, dar trebuie să ții cont de faptul că cele de plastic au tendința de a reține umezeala iar umezeala în exces nu e tocmai o idee bună pentru rădăcinile trandafirilor. Vasul din ceramică este poros, permitând apei să se evapore ușor și să iasă prin pereții săi. Asta presupune o uscare rapidă și excesivă a pământului. Așa că trebuie găsit un echilibru. În vasele ceramice, udarea trebuie făcută mai des, iar solul bine controlat înainte de a uda trandafirul, iar în cele de plastic este ideal să așezi un rând de pietre la bază înainte de a pune pământul pentru a permite apei în exces să dreneze ușor.

Nevoia de apă trebuie raportată la temperatura exterioară, la tipul vasului în care se află și la cât de bogată este producția de flori. 

Oferă-i lumină 

Locul în care vei așeza trandafirul este esențial. Alege un loc la fereastră, unde să primească cât mai multă lumină și să fie mângâiat cel puțin câteva ore de razele directe ale soarelui. Vara pot sta în aer liber, expuși direct la soarele de dimineață sau de după-amiază. Unele soiuri tolerează bine și soarele de la prânz, dar este de preferat să fie ușor umbrit în zilele foarte senine. Trandafirul în ghiveci merge fix pe legile omenirii: „cât dai, atâta primești”, iar prima lui cerință este soarele. 

Temperatura de confort pentru trandafirii pitici

Trandafirul în ghiveci nu este deloc deranjat de schimbările de temperatură. Suportă bine temperaturi de 5-10 grade, chiar dacă are flori, pentru intervale rezonabile de timp (48 de ore). Deci, îl poți ține în încăperi unde nu există o sursă continuă de căldură sau unde există variații de temperatură.

Suportă relativ bine și curenții de aer, astfel că este ideal pentru balcon, vara.

Trebuie tuns pentru regenerare, florile trecute îndepărtate prin tăiere de la primul nod, pentru a stimula producția de flori. Primăvara poți face o tăiere mai profundă pentru regenerare.

👉 Totul despre trandafiri – lecție de grădinărit

trandafiri pitici

Ce nevoie specifice au trandafirii pitici

Este foarte important pentru toți trandafirii pitici ca pământul din ghiveci să rămână afânat și aerat. Oricum, este necesar ca pământul în care stau trandafirii pitici să fie schimbat complet la fiecare doi ani, iar planta transferată într-un vas nou, eventual mai mare.

Pământul trebuie să fie mărunțit bine, să nu exercite presiune pe rădăcini, și să fie amestecat cu puțin nisip. Fie că vor sta în grădină, pe terase, în balcoane sau pe pervazul ferestrelor, ghivecele cu trandafiri pitici au nevoie de expunere la soare.

Regula generală este că trandafirii pitici au nevoie de cel puțin șase ore de soare în fiecare zi.

Dacă ghivecele stau în aer liber acestea primesc soare uniform, dar dacă stau doar pe pervazul ferestrelor, ghiveciul trebuie rotit o dată pe săptămână pentru ca tufa să crească egal și să primească lumină cât mai uniform.

Primăvara, ghivecele cu trandafiri pitici pot fi scoase în aer liber dacă temperatura depășește constant 15 grade Celsius, iar toamna trebuie aduși în casă, cel târziu la sfârșitul lui octombrie, sau chiar mai devreme dacă temperatura scade sub 15 grade mai multe zile la rând.

Trandafirii pitici sunt feriți de probleme provocate de dăunători. Cele mai multe din semnele că nu le merge bine sunt de regulă produse din două cauze. Fie primesc prea multă apă, care nu se drenează bine sau nu au suficient soare. Simplă expunere la soare poate vindeca toate problemele.se regenerează ușor prin tăiere radicală și schimbarea solului. 

În balcoane și terase, trandafirii pitici pot sta în jardiniere împreună cu alte flori. Sunt foarte toleranți și suportă compania campanulelor, a stânjenelilor și a petuniilor.

👉 9 curiozități despre trandafiri

trandafiri pitici de gradina

Trandafiri pitici de grădină

Trandafirii pitici de grădină sunt soluția ideală pentru cei care doresc să adauge culoare și parfum în spațiul verde. Altoiți și cu rădăcină, butașii de trandafiri miniaturali oferă flori grupate în buchete multicolore. Impresionează prin frumusețea și eleganța lor. 

Nevoile trandafirilor pitici sunt identice cu ale celor clasici, cu amendamentul că deși au nevoie de soare direct câteva ore pe zi, trebuie plantați în locuri parțial umbrite la miezul zilei. 

Solul în care sunt plantați trandafirii pitici trebuie să fie bine drenat și să conțină un amestec de pământ, nisip și compost sau turbă, ori îngrășăminte organice de tip mraniță. Este important să nu fie lăsați fără apă. Nu le priește nici excesul, pentru că rădăcinile sunt mai firave decât ale celor clasici.

Și trandafirii pitici de grădină au nevoie de fertilizare. Este necesar să îi tăi periodic pentru a-i ajuta să crească puternici și să producă multe flori. Se recomandă fertilizarea o dată pe lună în timpul perioadei de creștere și de înflorire. Tăierea trandafirilor pitici se face la sfârșitul perioadei de înflorire, tăind tulpina la circa 5 cm de la sol. Acest lucru va permite tufei să se regenereze și să producă noi inflorescențe în sezonul următor. Totodată este o măsură bună de protecție pentru perioada de iarnă. 

La plantare, trebuie ținut cont de alegerea corectă a locului. Este importantă și  perioada. Cea optimă, în cazul butașilor de trandafiri cu rădăcină nudă sau ambalată, este martie-aprilie. Ține cont de tipul solului și de hidratarea rădăcinilor cu cantități adecvate de apă. Butașii vor produce flori anul următor. 

👉Tăierea trandafirilor primăvara. Sfaturi pentru flori spectaculoase

Protejarea trandafirilor pitici de grădină iarna

Tunderea este de cele mai multe ori suficientă. Dacă iernile sunt lungi și reci poate fi mușuroit și protejat cu mulci. O măsură de protecție este încetarea fertilizării în august. Astfel planta nu va mai produce flori și va acumula resurse pentru rădăcină. 

Ceea ce este demn de reținut despre trandafirii pitici este că pot decora orice grădină, dimensiunea redusă fiind elementul care îi face cu totul speciali. Iar știind aproape totul despre ei, a-i îngrijii este o bucurie.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro