Acasa CasăBalcon Transformă balconul în locul tău favorit de relaxare

Transformă balconul în locul tău favorit de relaxare

Autor: Echipa Casa si gradina
1 comentariu 108 vizualizari 7 minute timp estimat

Ce e mai plăcut decât să petreci serile de la vară la aer, cu o băutură răcoritoare alături și o companie bună?

E adevărat, e mult mai la îndemână să ai parte de acest scenariu în intimitatea locuinței atunci când locuiești la casă, însă, dacă stai la bloc, există soluții. Avem pentru tine câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți amenajezi balconul astfel încât să-ți încânte privirea și sufletul.

1. Creează puțină magie

Când se lasă seara, e minunat să privești luminile și să asculți zgomotele orașului. Ca să amplifici această atmosferă, amplasează pe pervaz, din loc în loc, astfel de lămpi solare decorative.

Dacă balconul tău se bucură de lumină naturală din belșug pe durata zilei, e perfect, se vor încărca și vor da o lumină difuză și calmantă după amurg. Sunt multe modele care te pot ajuta să creezi un look chic și romantic – unele sub formă de borcan, glob de sticlă, felinar, altele decorate cu mozaicuri colorate.

  1. Bogăție de floriN-ar putea lipsi plantele, nu-i așa? În funcție de cât spațiu ai și de expunerea balconului tău, alege plante pe care le poți îngriji cu ușurință. Florile curgătoare sau cățărătoare, cu frunze ample și flori intens colorate oferă un farmec deosebit și îți dau senzația că te afli în inima naturii.

Ca să poți include cât mai multe plante, alege ghivece mai micuțe și montează etajere din lemn pe unul din pereți sau un suport tip rastel.
Dacă ai balconul deschis, cu atât mai bine, poți monta jardiniere la exterior cu petunii, mușcate, begonii, cerceluși, trifoi, regina nopții, lobelia ș.a.m.d.

3. La cules de bunătăți

Pe lângă plantele ornamentale, ai putea amplasa în balconul tău și câteva plante comestibile. Vei avea o mare satisfacție să poți savura un pesto delicios făcut chiar din busuiocul plantat de tine pe balcon. În plus, grădinăritul, chiar și la scară mică, este o activitate care îți eliberează mintea de grijile zilnice.
Ce ai putea să cultivi pe balcon în cantități restrânse: ardei iuți, plante aromatice (oregano, busuioc, cimbru, pătrunjel, lavandă, mentă), zmeură, căpșuni, roșii cherry.

Dacă vrei să încerci să cultivi o mini-grădiniță, informează-te înainte despre particularitățile plantelor, compatibilități între soiuri, tipul de vase, necesitățile de apă, sol și lumină.  În acest articol poți găsi ce te interesează pe acest subiect.

  1. Pentru mai mult confortAranjează pe gustul tău un colț în care îți poți savura dimineața cafeaua. În funcție de spațiu și preferințe, ar putea fi un șezlong, o băncuță, un fotoliu generos sau câteva scaune colorate.O măsuță joasă (una pliantă, dacă balconul este mic), cu câteva reviste de răsfoit și un suport pentru lumânări parfumate completează frumos zona ta de relaxare.
    Dacă ești norocoasă și ai un balcon mare, întins de-a lungul a mai multor camere, te poți gândi chiar și la un balansoar.

  1. Chic și primitorMicile detalii dau cel mai mult farmec. Câteva trucuri care fac balconul să arate mai intim și mai primitor:
    – uită de mocheta ternă – mai bine pune pe jos un covor tradițional, împletit, cum erau cele pe care le foloseau bunicii noștri;
    – pune pe scaune sau băncuțe perne cu imprimeuri vesele (dungi, buline, flori);
    – optează pentru o perdea în culori deschise, dintr-un material diafan, ce se unduiește în bătaia vântului;
    – pune pe pervaz un coș cu nuiele umplut cu fructe;
    – așază printre ghivecele cu flori mici stropitori sau pietricele;
    – cumpără un dozator de sticlă (tip borcan cu robinet) pentru limonadă sau socată.

Câteva sfaturi utile

Dacă ideile prezentate de noi ți-au stârnit cheful pentru un proiect de (re)amenajare a balconului, e bine să ai în vedere aceste elemente generale recomandate de designerii de interior:
– dacă spațiul este mic, nu îl supraaglomera, ci apelează mai bine la dispunerea verticală a plantelor;
– în decorare, ai grijă să nu combini prea multe patternuri;
– joacă-te cu texturile și culorile: de exemplu, textura de lemn natural oferă un aer rustic, iar combinația de alb cu albastru te trimite cu gândul la plajă și vacanță;
– dacă nu ai suficient spațiu pentru a amplasa o măsuță, poți valorifica pervazul, fixând pe acesta un blat rabatabil din lemn;
– nu combina destinația de relaxare a balconului cu cea de depozitare, pentru că rezultatul nu va fi nici funcțional, nici estetic;
– alege o soluție pentru a proteja balconul de ochii curioși și de soare – jaluzele, obloane sau draperii (după buget și gusturi).

Spor la treabă!

Surse foto: Shutterstock, Pinterest

1 comentariu

Oana 29 ianuarie 2018 - 15:30

Foarte tare articolul, multumesc pentru postare :)

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro