Acasa Casă Trucuri și idei pentru amenajarea unui open space

Trucuri și idei pentru amenajarea unui open space

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 569 vizualizari 8 minute timp estimat

Ca definiție, open space este zona în care două sau mai multe spații comune au fost unite prin eliminarea pereților despărțitori. Acest stil de organizare interioară a devenit o tendință arhitecturală dominantă în construcțiile rezidențiale și este o abordare des folosită inclusiv pentru proiectele de renovare a locuințelor mai vechi. 

Un atu al spațiilor de locuit deschise este că oferă oportunități de amenajare funcțională mai numeroase și mai variate decât în cazul celor compartimentate. În plus, încurajează realizarea unor zone distincte și permit combinații ce oferă soluții pentru toate nevoile membrilor familiei. 

Avantajele planurilor deschise 

Marele beneficiu pe care îl are o amenajare open space este acela că transformă un spațiu mic într-unul încăpător, degajat, aerisit și mult mai luminos. La aceasta se adaugă: 

  • flux de trafic mai bun, fără uși și pereți; 
  • un grad de socializare îmbunătățit pentru familie; 
  • folosirea mai eficientă a luminii naturale; 
  • crește valoarea imobiliară a casei/apartamentului; 
  • copiii pot fi supravegheați cu ușurință; 
  • mobilierul devine mai ușor de configurat;
  • spațiile devin multifuncționale, având rol de cameră pentru toată familia, zonă de recreere, birou sau spațiu de joacă, în funcție de nevoile momentului.

Tipuri de amenajări în spațiul deschis 

Nimic nu impune reguli atunci când vine vorba de un spațiu deschis, atât timp cât proiectarea și amenajarea acestuia sunt în acord cu nevoile familiei. Polivalența spațiilor vine din amplitudinea spațiului, dar mai ales din amenajare, care trebuie să fie, la rândul ei, unitară.

Spațiul deschis între camera de zi și bucătărie este cea mai folosită combinație. Spațiul include și zona de uat masa poate să fie, în funcție de necesități, biroul de acasă ori locul unde copiii își fac temele sau se joacă. 

În apartamentele mici, prin recompartimentare, este frecvent utilizată asocierea dintre zona de dormit și camera de zi. Soluția este utilă mai ales în cazul familiilor tinere, fără copii.  

Există și o variantă extremă, un open space care cuprinde un etaj întreg. Este utilă pentru casele individuale, cu tavanul foarte înalt, pentru a echilibra spațiul, dar există și apartamente care abordează o astfel de soluție arhitecturală. 

👉 Designul interior. Reguli, principii și concepte fundamentale

Trucuri de amenajare pentru un open space

Ca reguli generale necesare a fi respectate sunt: 

  • culoarea generală a pereților, podelele și detaliile ferestrelor trebuie să fie similare; 
  • modele unitare de podele; 
  • diferențierea zonelor se face prin contraste de culoare și prin alternarea materialelor. 
  • covoarele sunt detaliul care compartimentează fiecare zonă, oferă limite, fără a compromite spațiul din punct de vedere vizual și trebuie să fie în contrast cu nuanța podelelor; 
  • folosește simetria, truc excelent pentru amenajarea unui spațiu deschis și adăuga detalii individuale (biroul, colțul de lectură).
  • alege două culori în nuanțe diferite, care să fie cromatica de bază și care să se regăsească în fiecare zonă din spațiul deschis, plus două sau trei culori de accent; 
  • lumina naturală este parte esențială din decor, dar la fel de importante sunt și sursele de lumină artificială: 
  • bucătăriei trebuie să beneficieze de lumină intensă, care poate fi completată și de surse ambientale, pentru momentele în care încăperea nu este folosită; 
  • creează bariere folosind rafturile deschise și consolele, pentru a separa „camera de zi” de locul de luat masa; 
  • folosește elemente mari de decor pentru pereți; 
  • nu așeza piesele de mobilier lângă pereți, ci perpendicular pe aceștia;
  • folosește piese de mobilier variate, dar cu stil unitar (alege două canapele de culori diferite și fotolii cu aceeași tapiserie, dar modele diferite, de exemplu): 
  • un spațiu deschis are nevoie de puncte de interes care să atragă privirea, să capteze atenția și, poziționate cu atenție, vor contribui subtil la delimitarea spațiului. 

Trei dezavantaje majore ale amenajării open space 

Un open space are și dezavantaje care nu pot fi ignorate, dar care pot fi atenuate prin amenajare și organizare. 

Cel mai mare dezavantaj, într-o astfel de locuință, este circulația liberă a aerului, care înseamnă că mirosul de mâncare se împrăștie în toată casa. 

Un alt dezavantaj este cel legat de temperatura generală. Vara, există riscul să fie prea cald, iar iarna va fi greu de încălzit. Cert este că, pentru un open space, costurile pentru încălzire sunt mai mari decât pentru un spațiu compartimentat. 

Este obligatoriu să păstrezi ordinea, pentru că în caz contrat amenajarea devine haotică. 

O amenajare open space este un stil de viață, care se potrivește bine cu cel al omului modern.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro