Grăsimea din nuci și semințe ne oferă multe substanțe vitale și, în plus, este foarte bună pentru tratamente cosmetice.
Mulți oameni se tem că se vor îngrășa imediat dacă mănâncă alimente bogate în grăsimi. Dar acest lucru este adevărat pentru cartofi prăjiți și tort cu frișcă. Însă altfel stau lucrurile cu uleiurile prețioase. Corpul nostru are nevoie de ele! Putem adăuga în alimentație vitamina A bună pentru ochi sau betacaroten, care se asimilează doar dacă consumăm grăsimi. În plus, uleiurile conțin multe substanțe esențiale pentru sănătate.
O substanță vitală este vitamina E, care se găsește în toate uleiurile. Ea protejează celulele corpului de atacul radicalilor liberi. Aceștia sunt legături de oxigen agresive, care apar în urma metabolismului normal, dar și din cauza radiațiilor UV sau a fumatului. Vitamina E frânează inflamațiile, previne astuparea arterelor și este esențială pentru buna funcționare a creierului.
Citește și: 14 beneficii surprinzătoare ale plantelor de apartament asupra sănătății tale
Cel puțin la fel de importante sunt grăsimile nesaturate din ulei, care se împart în omega 3 și omega 6. Este nevoie de ele pentru construirea celulelor nervoase, sunt cărămizile multor hormoni și au un efect antiinflamator. O dozare bună a lor scade nivelul colesterolului și protejează de bolile cardio-circulatorii. În plus, uleiurile conțin vitamina K, care oprește hemoragiile, și diferite substanțe minerale și oligoelemente. De aceea se recomandă consumarea zilnică a 1-2 linguri de ulei bun, de preferință în salată. Uleiul presat la rece nu poate fi folosit pentru gătit, căci focul îi distruge componentele.
Caracteristicile pozitive ale uleiurilor sunt utile nu doar în alimentație. Ele sunt excelente pentru îngrijirea pielii, deoarece hidratează și diminuează ridurile fine. Pentru aceasta, este de ajuns să masați ușor pielea cu ulei. Folosiți de preferință uleiuri din susan, semințe de rodii și avocado. Dar și cel mai prețios ulei, cel obținut din semințe de argan. De acesta poate profita și părul: masați vârfurile despicate cu puțin ulei sau repartizați o cantitate mică pe toată lungimea părului. Acesta va deveni mătăsos și lucios și va avea un aspect sănătos, plin de vitalitate.
Iată 7 uleiuri din nuci și semințe pline de beneficii
Uleiul de in
Conținutul mare de acid alfa-linolic face ca uleiul de in să fie foarte sănătos. El îmbunătățește valoarea colesterolului și protejează inima și vasele sangvine.
Uleiul din nuci
Acesta ne oferă acizi grași omega 3, proteine, vitamine B, vitamina E, vitamina A și fluor, seleniu și cupru.
Citește și: Plantarea nucilor altoiți
Uleiul din semințe de mac
Semințele de mac produc un ulei fin, cu mult calciu, care garantează oase tari.
Uleiul din semințe de fag
Acest ulei se găsește mai rar, dar conține acizi grași prețioși. Ținut în gură, ameliorează durerea de dinți. În plus, este excelent pentru piele.
Uleiul de rodii
Un adevărat elixir pentru piele este uleiul din semințe de rodii. Cheratinocitele încetinesc formarea ridurilor. Vitamina E și substanțele minerale mențin elasticitatea pielii.
Uleiul din semințe de dovleac
Acest tip de ulei este bogat în vitamine și oligoelemente. Este recomandat bărbaților cu probleme de prostată.
Uleiul de susan
Tratamentele ayurvedice recomandă picurarea uleiului pe frunte, pentru a ameliora durerile de cap, tulburările de somn și tensiunea crescută. Se folosește ulei de susan, pentru că are efect detoxifiant. Uleiul poate fi ținut în gură, pentru a întări astfel gingiile.
Tu cunoșteai beneficiile acestor uleiuri?
articol preluat din revista Grădina mea de vis, ediția ianuarie 2020
Revista Grădina mea de vis poate fi achiziționată în format electronic via Magzter.
Sursă foto: 123rf