Ştim deja despre calităţile deosebite ale oţetului atunci când vorbim de curăţenie. De la faptul că absoarbe mirosurile neplăcute şi până la curăţarea scurgerilor de la chiuvete, oţetul face pur şi simplu minuni. Asigură-te că nu-ţi lipseşte din casă niciodată, şi citeşte mai jos o listă cu multele utilizări ale oţetului în curăţenie.
1. Curăţă scurgerea de la chiuvetă. Ai nevoie de 1/4 cană de oţet pe care să o torni în scurgere. Nu turna apă imediat, lasă oţetul să curăţe puţin ţeava.
2. Curăţă maşină de spălat. Pune puţin oţet amestecat cu apă în compartimentul în care în mod normal pui detergent. Lasă maşina să funcţioneze un ciclu întreg fără haine.
3. Curăţă aerul. Dacă vrei să scapi de mirosul de ţigări, de animal de companie sau orice altceva neplăcut, pune puţin oţet într-un castron într-un colţ din cameră. Acesta va absorbi mirosurile neplăcute. Va mirosi puţin a oţet, dar merită.
4. Curăţă suprafeţele. Poţi face un detergent folosind puţin oţet, bicarbonat de sodiu şi câteva picături de uleiul esential preferat. Foloseşte amestecul la curăţarea suprafeţelor din baie şi din bucătărie.
5. Curăţă mucegaiul. Oriunde gaseşti o pată de mucegai, poţi pune oţet peste şi apoi poţi şterge cu o cârpă udă. Dispare orice urmă.
6. Curăţă podelele de lemn. Pune jumătate de cană de oţet în 3 litri de apă. Curăţă podelele de lemn cu acest amestec şi acestea îşi vor păstra strălucirea.
7. Curăţă argintăria (inclusiv bijuteriile de argint). Amestecă oţet cu bicarbonat de sodium şi lasă argintăria în acest amestec timp de 3 ore. Nu uita să clăteşti la final obiectele de argint cu apă rece.
8. Curăţă frigiderul. Pune o lingură de oţet şi apă într-o sticlă cu pulverizator. Cu acest amestec spală interiorul frigiderului.
9. Curăţă etichetele. Farfuriile, paharele şi multe alte obiecte au etichete lipite pe ele ce sunt aproape imposibil de dezlipit. Pune oţet din abundenţă pe eticheta şi se va dezlipi singură.
10. Curăţă vasul de WC. Toarnă oţet în vas, lasă câteva ore să acţioneze, apoi trage apa. Atât!
11. Curăţă ceara cazută de la lumânări. Înmoaie puţin ceara folosint aerul cald de la uscătorul de păr. Apoi, cu o cârpă înmuiată în oţet, înlătură pata de ceară fără a fi nveoita să râcâi suprafaţa.
12. Curăţă maşină de spălat vase. La fel ca şi la maşina de spălat rufe, toarnă o cană de oţet în locul detergentului şi las-o să ruleze un ciclu complet.
13. Curăţă ibricul de ceai/cafea. Fierbe 3 căni de oţet în ibric timp de 5 minute. Lasă-l să se răcească peste noapte apoi clăteşte-l.
Poți avea casa curată mereu, dar secretul absolut pentru realizarea acestui deziderat atât de dorit este organizarea. În plus, stabilirea unor reguli pe care toți cei din familie să le respecte va contribui la menținerea curățeniei din casă, iar timpul alocat pentru a face curat va fi redus la minimum posibil.
Foto: Pixabay